Vrije natuur

Verdiep en versterk je verbondenheid met al het leven en je eigen, vrije natuur. Laad jezelf op door deze ervaring los van tijd, to do’s en menselijke structuren.

Hoeveel tijd ben jij in de natuur? Hoeveel tijd voel jij jezelf natuur? Als je aan duurzaamheid en eco-herstel werkt, dan bestaat de kans dat je door de dagelijkse drukte afgesneden raakt van waar het werkelijk over gaat. In onze training ‘vrije natuur’ kom je daar via ervaring (weer) dichterbij. 

Voor wie?

Deze dagen zijn voor iedereen die goed voor zichzelf en zijn/haar verbinding met het grotere geheel wil zorgen. Het maakt niet uit of je alleen privé betrokken voelt bij de eco-crisis of hier ook als professional aan werkt.

Je hebt een wens om niet alleen via het hoofd, maar ook via het hart, ervaring  en spirit contact te houden of leggen met de bezieling en liefde voor de wereld om ons heen.

Opzet en werkwijze

Het gedachtegoed van ‘je ware natuur/the way of nature’ spreekt over ‘de natuur buiten ons, de natuur in ons en de ware natuur’. In de groep ervaren we door ontspanning, present zijn, sjamanistische rituelen en oefeningen de verbinding van de natuur buiten ons en in ons. Door de solo/all-one tijd die je alleen doorbrengt kan je verbinden met je ware natuur – wie ben jij als er niets kunstmatigs is en niets hoeft? Je essentie, rustend in zijn. Het is een opmaat naar het ervaren van non-dualiteit: dat we allemaal onderdeel zijn van het levensweb. 

Langs de weg van de natuur komen we op een andere manier in contact met onszelf en ander leven. Wij zijn natuur. We laten onze deze zonnewende zonder muren, meubels, telefoons en (bijna) zonder tijd, ons inspireren door de natuur als leermeester. De werkwijze is niet ‘survivallen’, maar we gaan wel back to basic. In tegenstelling tot een wandeling of kamperen, verlies je het gevoel van tijd, hoeft er niets en wordt je gedragen door de locatie en de (begeleide) groep. Daarmee leer je op een unieke, ervaringsgerichte manier over je vrije natuur.

De begeleider introduceert de principes en de teachings van ‘way of nature’, in de wereld gezet door John P. Milton en later inspireerde hij via zijn aanbod mensen zoals Joseph Jaworsky, Otto Scharmer en Peter Senge tot theorie U. De begeleiding verdiept door intenties, gewaarzijn, gronden en meditatie. Er is ook genoeg ruimte voor gewoon zijn met de natuur en je bent ingebed in een groep met andere mensen die duurzaamheid wezenlijk vinden. De ervaring wordt afgesloten met een openhartige, vrije dialoog in de groep. 

Wat het je brengt:

  • Een magische, unieke ervaring van een dagdeel solo zijn in de natuur. Bron voor rust, antwoorden en potentiële creatie.
  • Een veilige, vrije en natuurlijke omgeving om eco-emoties te doorleven en verwerken.
  • Introductie in het gedachtegoed van ‘The Way of Nature’ – natuur buiten ons, in ons, en de ware natuur.
  • Bewust-zijns-oefeningen om ook in je dagelijkse leven de band met al het leven om ons heen meer te voelen en vorm te geven.
  • Een gedeelde ervaring met anderen die werken aan duurzaamheid, vanuit liefde voor al het leven.

 

Meedoen met vrije natuur

“As you connect deeper and deeper into your Inner Nature, surrounded by the comfort and beauty of Outer Nature, you will experience a ‘coming home’ to your True Nature.” 

John P. Milton

Begeleider

Deze dagen wordt afwisselend verzorgd door Henrik Looij (najaar 2023) en Viva Meessen (voorjaar 2024). 

Henrik (1984) is sociaal ondernemer en facilitator-coach, met een passie voor ‘natuurlijk leven en werken’.

Als oprichter/partner van EyeOpenerWorks, The Nature Collective, Sinkit en House of Empathy (in oprichting) werkt hij heel concreet met mensen en organisaties aan het creëren van sociale en duurzame impact.

In Nederland, maar ook steeds meer in en vanuit Zweden, waar hij met zijn vrouw en zoon een regenerative landgoed ontwikkelt.

Viva (1956, psycholoog) heeft tientallen jaren ervaring als coach en opleider van coaches en begeleider van teams en dialoog. 

De afgelopen jaren heeft ze zich met name toegelegd op het geven van leergangen over dialoogprocesbegeleiding en over ‘Je ware natuur’, gebaseerd op het gedachtegoed van John P. Milton, ecoloog en oprichter van Way of Nature. Hiervoor volgde ze zelf ook meerdere solo quests in de natuur, bij John Milton, waaronder 28 dagen solo. 

Wat Viva kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid en luchtigheid. Zij heeft een liefde voor mensen en leven in harmonie, vanuit een rijkheid van verschillen, geweldloze communicatie en dialoog.

Vanuit haar bedrijf ‘de natuur dat zijn wij‘ biedt ze ook leergangen en jaartrajecten aan voor iedereen die hierin meer zoekt dan een eerste ervaring.

Praktisch & Kosten

Het programma van de vrije natuur is van 10.30 uur op de eerste dag tot ongeveer 15.30 uur de dag erna.

De groep bivakkeert op een groene plek in Noord Nederland, op een terrein van Staatsbosbeheer. Vooraf aan je deelname ontvang je een brief met praktische informatie voor handige kleding, tent of tarp, voedsel, et cetera. Wat je niet hebt, lenen of huren we, zodat je altijd goed toegerust bent op de weersomstandigheden. 

De kosten voor deelname, inclusief kampvuur diner op de eerste avond en overnachting, zijn 299,- euro per persoon (ex. BTW).

Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 plekken beschikbaar tegen het gereduceerde solidariteit tarief van 179,- euro (ex. BTW).

De datum van de eerstvolgende keer vind je in het aanmeldformulier.

De groep is minimaal 5 en maximaal 10 mensen groot. 

Wil je overleggen of dit programma iets voor jou is? Neem dan gerust contact op.

aanmelden

Ervaringen (van eerdere weekends)

“Het was een magische ervaring die nog wekenlang doorwerkte in mijn dagelijkse leven. Ik koester met mijn werk niet alleen de natuur, ik bén die natuur.”

“Ik had er veel zin in, maar had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zoveel indruk zou maken. Alsof er een luikje open ging naar een deel van mij dat ik niet wist dat er was.”

“Ik zou tegen anderen zeggen: dit moet je ervaren om het te begrijpen. Voor mij was het onvergelijkbaar met andere trainingen of coaching, ik voel me echt een stap dichterbij mijn ware natuur.”