Klimaatcommunicatie in groepen

Leer groepsdynamiek doorzien, zodat medestanders opstaan en iedereen zich eigenaar voelt van duurzaamheidsacties. En leer omgaan met weerstand en andere lastige situaties.

Werk jij aan duurzaamheid (klimaat, circulariteit, esg of csrd)? En wil je dat de groepen waar jij langskomt of regelmatig mee werkt actiever aan de slag gaan en overeenstemming bereiken?  

Dan herken je waarschijnlijk wel dat gesprekken soms stilvallen, de discussie gekaapt wordt door één opmerking of persoon, of dat een meningsverschil leidt tot uitstel of een negatieve houding naar duurzaamheid. Of dat er wél bijval is, maar nauwelijks actie en eigenaarschap. Dit hoeft echter niet zo te gaan. 

In onze training klimaatcommunicatie in groepen leer je daar meer over.

Wie geoefend en onderlegd is in het klimaatcommunicatie in groepen, kan de valkuilen herkennen, omzeilen en er goed mee omgaan. 

Voor wie?

Jij wilt bij groepen collega’s, het management- of bestuurdersteam, of groepen wijkbewoners of anderen zorgen dat duurzaamheid goed besproken en uitgevoerd wordt. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator, adviseur of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, of teamlid van een of meerdere groepen. 

Deze dag is geschikt voor mensen die bij ons de klimaatcommunicatie training hebben gevolgd, of die relevante werkervaring hebben en ons instapwebinar hebben gevolgd. Je bent bereid en nieuwsgierig om via oefenen en ervaren ook meer over jezelf te leren in groepsdynamiek.

Inhoud en werkwijze

We behandelen de volgende onderwerpen en vragen.

 • Wat zijn de verschillende soorten groepen waar je in terecht kan komen en wat betekent dit voor de communicatie?
 • Welke rollen heb jij en zijn er standaard in groepsdynamiek en wat betekent dit voor de communicatie?
 • Wat zijn jouw kracht en aandachtspunten in groepsdynamiek?
 • Hoe kan je het eigenaarschap en de overeenstemming voor een onderwerp zoals duurzaamheid in een groep organisch laten groeien, aansluitend op intrinsieke motivatie? 
 • Hoe bevorder je veiligheid en verdieping in groepen, zodat een thema als duurzaamheid goed tot zijn recht komt?  
 • Hoe ga je om met weerstand en verschillen in teams? 

We oefenen veel in deze training. Daarvoor breng jij je eigen praktijksituaties in. De verhouding theorie-toepassing en ervaring is ongeveer 30-70. Er is bovendien tijd om te profiteren van de geleerde lessen van andere professionals die werken aan duurzaamheid.

Tussen de eerste en de tweede trainingsdag heb je een coachgesprek voor jouw persoonlijke vragen en specifieke situaties (50 minuten).

Resultaten. Na deze training heb je / kan je:

 • De basis van groepsdynamiek geleerd, die actie voor duurzaamheid kan hinderen óf helpen. 
 • Geoefend en stappen gemaakt in voor jou lastige groepssituaties.
 • Meer bewustzijn over je eigen stijl in groepen en het effect daarvan
 • Handvatten voor het bevorderen van veiligheid en eigenaarschap in groepen
 • Handvatten voor het verminderen van weerstand en verschillen die vertragen
 • De geleerde lessen van anderen die werken aan verduurzaming in groepen.

Veelgestelde vragen door anderen:

V: “Wat is het verschil met klimaatcommunicatie of de klimaatgesprekken training die ik eerder volgde?”

A: Groepsdynamiek. Een gesprek in een groep verloopt volgens andere wetmatigheden dan een 1op1 gesprek of een pitch. Het roept ook bij jezelf weer andere dingen op, zoals ruimte durven innemen of mensen ‘publiekelijk’ onderbreken of corrigeren. Je zou kunnen zeggen: we gebruiken veel van dezelfde visie en vaardigheden voor verdiepende, verbindende gesprekken, maar passen deze toe in de uitdaging van groepsdynamiek, gecombineerd met extra inzichten en werkvormen voor groepen.

Ik doe graag mee

“Wie zelf een ja voelt, zegt nog geen ja in een groep. En andersom.” 

Manu Busschots

Begeleider

Deze training wordt verzorgd door Manu Busschots (1977). 

Manu heeft sinds 2007 ervaring als (team)coach en opleider van (team)coaches en heeft daarmee zijn fundament gelegd voor goed verbinden en communiceren. Sinds 2016 is hij door gaan bouwen op dat fundament door zich te specialiseren in klimaatcommunicatie. Hij richtte Stichting KlimaatGesprekken op en is mede auteur van de herziene ‘klimaatcoachgids’ en auteur van het boek in wording: van duurzaamheid naar deep change.

Wat Manu kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid, rake observaties en praktische tips. 

Praktisch & Kosten

De dagen zijn van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur

De volgende training is op donderdag 4 en donderdag 25 april. Kan je dan niet? latere data vind je in het aanmeldformulier.

De kosten voor deelname, inclusief lunches én persoonlijk coachgesprek, zijn 695,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het gereduceerde tarief van 345,- euro (excl. BTW).

Voor de koploper groep bieden we – in ruil voor zorgvuldige evaluatie – op de genoemde prijzen nog eens 100 euro korting per persoon. Dus meedoen kan voor 595,- en 245,- euro.

De groep is minimaal 6 en maximaal 10 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze training iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

Ervaringen (deze volgen na de koploper groep)

bv: Goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij we ook echt de theorie doorleefden – naam, functie

“Ik vond de training erg geslaagd, omdat ….

–  Naam, functie

“De training leert je hoe je op …..”

– Naam – functie