Klimaatcommunicatie level 2

Leer bruggen te bouwen als het spannend wordt, belangen uit elkaar liggen, of als jouw gesprekspartners onverschillig lijken.

“Moet dat nu allemaal? Het klimaat verandert toch altijd?” Deze zin, of een variant hierop, zoals “belangrijk, maar…” heb je vast wel eens gehoord.

Hoe kan je gesprekken over klimaat en duurzaamheid zo voeren dat ze niet polariseren, langs elkaar heen gaan of doodslaan, maar juist bruggen bouwen?

Die bruggen zijn nodig omdat emoties, wereldbeelden en verschillende belangen en waarden meespelen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat deze verschillen en emoties de bron worden van een waardevolle uitwisseling van mogelijkheden en motivatie? Hoe kun je de laag van gedeelde menselijkheid en wens voor vooruitgang samen aanraken?

In plaats van blijven hangen in intellectuele dooddoeners of botsende belangen, die de boel op slot zetten?

Voor wie?

Jij wilt je boodschap goed overbrengen en echt verbinding maken bij collega’s, bestuurders, wijkbewoners of anderen (vaak wil je privé hier ook beter contact in). Je wil dat het je lukt om anderen vanuit hún perspectief en waarden te begrijpen en motiveren om in actie te komen. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, communicatie professional met duurzaamheid als thema, of omdat je projecten over duurzaamheid leidt of daarover adviseert.

Dat wil je doen in uitdagende, wat spannende, situaties. Of situaties waarin mensen de spanning ontlopen.

Deze dag is minder geschikt voor mensen die communicatie tips zoeken die los staan van reflectie op hun eigen stijl en lichamelijke emoties. De dag is ook minder geschikt voor mensen die handvatten zoeken voor standaard gespreksituaties of algemene communicatie, deze adviseren we mee te doen met klimaatcommunicatie 1.  

Inhoud en werkwijze

Leer op deze dag geweldloze communicatie soepel toepassen, en over de grondbeginselen van conflict en verbinding én wat dit van jou zelf vraagt.

Als je weet wat jij nodig hebt om innerlijke conflicten niet te projecteren op anderen en de ander goed leert lezen, word je vaardiger in het benutten van het verschil en het vinden van common ground tussen anderen of jezelf en de ander. Je leert dit het beste door te doen, we oefenen veel deze dag.

Het gaat erom de ruimte in jezelf te vergroten voor de ontmoeting met de ander (holding space).

Een speciale gastdocente zal je ‘zenuwstelsels leren lezen’ en laten ervaren hoe belangrijk het lezen en (co-)reguleren van je eigen en andermans zenuwstelsel is in het kunnen laten ontstaan van verbinding, nieuwsgierigheid en – uiteindelijk- verandering. Je leert over de principes van onverschilligheid ontdooien en (co-) regulatie om in de zogenaamde verbindingsmodus van het zenuwstelsel te komen. 

Als je in staat bent sterke emoties of onverschilligheid te transformeren zul je effectiever zijn voor een transformatie van het systeem dan wanneer je ‘de vijand’ of ‘de onverschillige’ wilt bestrijden. 

Resultaten. Na deze dag heb je / kan je:

  • Handvatten om bruggen te bouwen in spanningsvolle situaties: verbindende communicatie, conflict de-escalatie en co-regulatie van emoties.  

  • Geoefend en stappen gemaakt in lastige gesprekssituatie rondom duurzaamheid. Lastig, omdat je deze gesprekken nu liever vermijdt of omdat je zelf geraakt wordt als je ze voert.

  • Tips uit de praktijk van gelijkgestemden die communiceren over klimaat en andere verduurzaming die hebben geleid tot mooie gesprekken.
Meedoen met klimaatcommunicatie: level 2

“Goed om kunnen gaan met verschillen maakt ook jezelf vrijer en lichter” 

Manu Busschots

Begeleider

Deze dag wordt verzorgd door Manu Busschots (1977) 

Manu is de oprichter van de Deep Change Academy en begon in 2007 als opleider van (team)coaches. Sindsdien verdiepte hij zich jaarlijks in manieren om mensen in beweging te krijgen en belangen bij elkaar te brengen, geïnspireerd door coaching, klimaatpsychologie, de methodiek van KlimaatGesprekken en conflictkunde. 

De gastdocente is Leonie Stekelenburg. 

Leonie raakte als kind geïnspireerd om toe te werken naar het soort samenleving dat beschreven staat in Thea Beckman’s “Kinderen van Moeder Aarde”. Na een studie waarin ze complexe systemen leerde bestuderen, gevolgd door tien jaar ervaring in het bedrijfsleven op strategisch en bestuursniveau, besefte ze dat de systemen alleen getransformeerd kunnen worden, als we ook werken aan de denkkaders en het bewustzijn dat ze heeft voortgebracht.

Sindsdien heeft ze via meerdere leerwegen op dat vlak (o.a Joanna Macy, somatisch lichaamswerk en deep ecology) een eigen antwoord gevonden op de vraag hoe echte transformatie werkt.

Praktisch & Kosten

De dag is van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur.

De kosten voor deelname, inclusief vega lunch, zijn 325,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het gereduceerde tarief van 145,- euro (excl. BTW).

De datum van de eerstvolgende keer vind je in het aanmeldfomulier.

De groep is minimaal 6 en maximaal 10 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze dag iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

Ervaringen

Wil je meer weten wat er intern en vaak onbewust bij jezelf en andere gebeurt in klimaatcommunicatie, dan is deze training /cursus een aanrader!
– Marije Boersma, van COtweeneutraal

Fijn om adhv heel diverse oefeningen niet alleen zelf te oefenen met persoonlijke verbeterpunten maar ook als team dichter naar elkaar toe te groeien
– E Dupker, incompany bij Bol.com

Superleerzaam: de focus op behoeften in geweldloze communicatie en de link met het autonome zenuwstelsel, hoe je dat opmerkt bij jezelf en anderen, en hoe je dan uit een freeze of vecht/vlucht komt.
– Anoniem

Ik heb geleerd dat het slim is om geoefend te hebben en wat antwoorden paraat te hebben zodat je niet bevriest. Al met al was het heel leerzaam en waardevolle stof, veel punten gaven aan ‘aah’ momentje. Met name over hoe dingen overkomen.
– Anoniem.