Dagtraining: ontdooi de onverschilligheid

Herken waar de taaiheid in duurzaamheidsgesprekken vandaan komt en hoe je dat ontdooit.

 

Als jij bevlogen bent over duurzaamheid, dan is niets frustrerender dan harde onverschilligheid of rationele flauwekul argumenten van je gesprekspartner!

In de onderstroom spelen bij jou óf de ander mogelijk blokkerende emoties zoals onmacht, frustratie en murwheid of zelfs verdriet en eenzaamheid. Maar wat is ervoor nodig om anderen écht te bereiken en dat soort hardheid te laten ontdooien? Hoe beweeg je jezelf en anderen van hard naar hart?

Voor wie?

Jij werkt aan thema’s zoals duurzaamheid, klimaat, stikstof of biodiversiteit. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, of omdat je projecten over duurzaamheid leidt of daarover adviseert. 

Deze dag is minder geschikt voor mensen voor wie interactie niet belangrijk is in de aanpak en/of die geen interesse hebben om gewaarwording van het lichaam te betrekken bij effectiever handelen. 

Inhoud

De sleutel voor het ontdooien van onverschilligheid ligt besloten in de werking van ons zenuwstelsel. 

Onverschilligheid lijkt een keuze, maar is eigenlijk een onvrijwillig bijverschijnsel van onze zenuwstelsel reactie op dreiging: bevriezing. We zijn allemaal bang! 

Maar lang niet iedereen herkent bevriezing als zodanig. We hebben de neiging dan harder in te zetten om de ander te overtuigen of te willen raken. Terwijl er een veel effectievere en liefdevollere manier is. 

Op deze dag, met fundamentele, maar beknopte theorie en veel lichaamsoefeningen, maak je een belevingsreis in je eigen zenuwstelsel en emoties. Door eerst zelf te ervaren, kun je het ook makkelijker en beter bij anderen gaan herkennen. 

Resultaten. Na deze dag kan je:

  • Herkennen hoe veiligheid en dreiging uitwerken in je lichaam en emoties (freeze) 
  • Zenuwstelsels van anderen ‘lezen’ en er op inspelen: via signalen in stemtoon, lichaamstaal, gezicht en meer
  • Constructief omgaan met emoties, omdat je weet hoe ontdooien werkt en de emoties die dan vrij komen
  • Co-reguleren en (her)verbinden met de gedeelde menselijkheid: de liefde en het verlangen een betere wereld achter te laten. 

Je komt de dag liefdevoller en geïnspireerd uit. Als je diep beseft dat mensen die onverschillig lijken, eigenlijk marionet zijn van hun zenuwstelsel, kun je met compassie en nieuwe tools je gesprekken een andere wending geven: voor een gezamenlijke en gemotiveerde weg. 

Ik doe mee!

“Do what calls your heart. Effective action comes from love. Love is unstoppable, and it is enough’” 

Joanna Macy

Begeleider

Deze dag wordt verzorgd door Leonie Stekelenburg (1976). 

Leonie raakte als kind geïnspireerd om toe te werken naar het soort samenleving dat beschreven staat in Thea Beckman’s “Kinderen van Moeder Aarde”. Na een studie waarin ze complexe systemen leerde bestuderen, gevolgd door tien jaar ervaring in het bedrijfsleven op strategisch en bestuursniveau, besefte ze dat de systemen alleen getransformeerd kunnen worden, als we ook werken aan de denkkaders en het bewustzijn dat ze heeft voortgebracht.

Sindsdien heeft ze via meerdere leerwegen op dat vlak (o.a Joanna Macy, somatisch lichaamswerk en deep ecology) een eigen antwoord gevonden op de vraag hoe echte transformatie van het levensweb werkt.

Vanuit haar bedrijf ‘Being the Web of Life’ biedt ze ook een jaartraject aan voor iedereen die hierin meer zoekt dan een dag.

Praktisch & Kosten

De dag is van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur.

De kosten voor deelname, inclusief vega lunch, zijn 325,- euro per persoon (ex. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 plekken beschikbaar tegen het gereduceerde solidariteit tarief van 145,- euro (ex. BTW).

De datum van de eerstvolgende keer vind je in het aanmeldfomulier.

De groep is minimaal 6 en maximaal 10 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze dag iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

CORONA:

Uiteraard houden we rekening met de dan geldende maatregelen en informeren we je vooraf nog hierover.