Blog – door Manu Busschots
De auteurs van het boek “The abundant community” maken onderscheid tussen een consument aan de ene kant en een burger aan de andere kant. Een consument is onderdeel van een markt. En een burger is onderdeel van een gemeenschap. Dit verschil is fundamenteel voor ons welzijn en dat van de planeet.
Als je onderdeel bent van een markt doe je het ‘goed’ als je meer koopt (voor de economie, de handel), of als je meer spaart voor jezelf. Rijkdom wordt geprezen.
En in de markt wordt de illusie verkocht dat welzijn te koop is. In zijn meest simpele vorm: “koop dit trendy gadget en je gelukkiger zijn”. En meer diepgaand: ziekte kan afgekocht worden door een goede zorgverzekering of fitness abonnement. Maar dat is maar ten dele waar. Ongeluk en ook ziekte horen bij het leven. Dat accepteren, zou de consument echter minder kooplustig maken.
En dat accepteren zou ook de burger in de gemeenschap in ons activeren. In een gemeenschap kan je getroost worden als je ongelukkig bent, of simpelweg even een stapje minder hard lopen – de spreekwoordelijke of letterlijke deken over je hoofd trekken. In een gemeenschap kan je met elkaar er nog een mooie, liefdevolle tijd van proberen te maken als iemand ongeneeslijk ziek is.
Als je onderdeel bent van een gemeenschap doe je het ‘goed’ als je jouw bijdrage levert in meer vormen dan geld en zeker niet als je jouw bijdrage voor je houdt. Wederkerigheid en relatie wordt geprezen.
Een gemeenschap kan opbloeien als er goede contacten onderling zijn, dat vraagt wel tijd en aandacht en openheid. Maar die ‘investering’ – laat psychologisch onderzoek steeds weer zien – betaalt zich ruimschoots terug in termen van geluk en gezondheid. Dat staat in schril contrast met de korte ‘kopers high’ van de consument, die ook nog eens lange termijnschade aan onze planeet geeft. En die altijd gevolgd wordt door ‘meer willen’ en de illusie (reclame!) dat de volgende aankoop het geluk wel zal brengen. Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker.
Reflectievraag
We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.
Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.
Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,
Manu Busschots