De Deep Change Academy is begin 2020 opgericht door Manu Busschots, vlak voor de coronapandemie toesloeg. Velen zouden dat een slecht moment vinden, maar hij besloot dat je altijd kan kijken naar wat er wél kan en dat er geen tijd was om te wachten op ‘een crisisvrij moment’. Hij heeft een groep van ervaren begeleiders om zich heen verzameld en samen vormen zij de Academy, met inmiddels een bloeiende alumnigemeenschap.

Met deep change bedoelen wij een verdergaande vorm van duurzaamheid dan de gangbare betekenis van het woord. Niet ‘wat minder schadelijk’, maar eco-positief. Niet alleen ‘minder CO2’, maar binnen alle planetaire grenzen. Bovendien hoort bij deep change ook meer sociaal welzijn, inclusief jouw eigen welzijn en bloei. Tot slot werken we vanuit de overtuiging dat échte duurzaamheid alleen bereikt kan worden, wanneer we ons denken en voelen over de natuur en menszijn durven herzien. 

Onze deelnemers zijn changemakers die stap voor stap, vanuit hun eigen kwaliteiten en voorkeuren, toewerken naar deep change. Samen liefdevol proberen, gaandeweg leren en open durven staan voor niet-weten hoort daar allemaal bij.

Begeleiders en deelnemers vertellen (2’24”)

Onze begeleiders

Suzanne Pepping
1980

Suzanne Pepping is oprichter van Lelieproject en expert in transformatie van mens en samenleving. Ze begeleidt mensen, groepen en organisaties die bouwen aan de toekomst met kennis van Transformatiekunde, Transformatief Leiderschap en #doenwatklopt. Ze is ook verbonden aan het Governance Bureau.

Manu Busschots
1977

Manu Busschots is professioneel coach en trainer sinds 2007 bij School voor Coaching.

Begin 2016 richtte hij KlimaatGesprekken op, waarvoor nu honderden vrijwilligers actief zijn in heel Nederland (en in België ontstond Klimaatcontact). Het werk van KlimaatGesprekken ontving in 2022 de duurzame dinsdag prijs en verdient sinds 2020 een plek in de duurzame 100. Hij richtte de Deep Change Academy in 2020 op.

In 2024 verscheen zijn boek van duurzaamheid naar deep change.

Viva Meessen
1956

Viva heeft tientallen jaren ervaring als coach en opleider van coaches en begeleider van teams en conflictsituaties. Ze is medeauteur van het ‘Praktijkboek conflictcoaching’.

De afgelopen jaren heeft ze zich met name toegelegd op het geven van leergangen over dialoogprocesbegeleiding en over ‘Je ware natuur’, gebaseerd op het gedachtegoed van John P. Milton, ecoloog en oprichter van Way of Nature. Wat Viva kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid en luchtigheid. Zij heeft een liefde voor mensen en hun verschillen, conflict, geweldloze communicatie en dialoog.

Vanuit haar bedrijf biedt ze ook leergangen aan voor iedereen die hierin meer zoekt dan een startdag.

Femke van Bree
1977

Femke werkt als procesbegeleider bij het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) en heeft een achtergrond in (team)coaching, yoga en presencing/theory u.

Miriam Tirion-Ietswaart
1964

Mirjam is zo’n 20 jaar zelfstandig coach en trainer. Opgeleid in integrale en Jungiaanse psychologie heeft zij jarenlang als begeleider bij het ITIP, school voor leven en werk, gewerkt.

Nu biedt zij naast haar coachingspraktijk online programma’s aan voor coaches en mensen die hun persoonlijke ontwikkeling willen voeden.

Rode draad in haar aanbod is het verbinden van je ‘dagelijkse ik’ met de diepe bron van betekenis, bezieling en kracht die in ieder van ons aanwezig is, zodat het dagelijkse gewone leven een uitdrukking wordt van dat wat voor jou van waarde is. Zij put daarbij uit de rijke bron van verhalen en wijsheid tradities en vertaalt die naar ons leven nu. Zij is co-auteur van de best-seller Dagboek van de Ziel, de zeven levensfasen.

Leonie Stekelenburg
1976

Leonie raakte als kind geïnspireerd om toe te werken naar het soort samenleving dat beschreven staat in Thea Beckman’s “Kinderen van Moeder Aarde”. Na een studie waarin ze complexe systemen leerde bestuderen, gevolgd door tien jaar ervaring in het bedrijfsleven op strategisch en bestuursniveau, besefte ze dat de systemen alleen getransformeerd kunnen worden, als we ook werken aan de denkkaders en het bewustzijn dat ze heeft voortgebracht. Sindsdien heeft ze via meerdere leerwegen op dat vlak (o.a Joanna Macy, somatisch lichaamswerk en deep ecology) een eigen antwoord gevonden op de vraag hoe echte transformatie van het levensweb werkt. Vanuit haar bedrijf ‘Being the Web of Life’ biedt ze ook een jaartraject aan voor iedereen die hierin meer zoekt dan een startdag.

Lotte Huijing
1982

Lotte’s professionele liefde is het begeleiden van groepen en gesprekken. Als het echt ergens over mag gaan tenminste; bijvoorbeeld levensvragen of maatschappelijke kwesties. Ze werkte 12 jaar aan de Universiteit voor Humanistiek waar ze o.a. coachings-, mediationvaardigheden en groepsdynamica doceerde.

Als doorgewinterde trainer/coach initieerde zij de Klimaatvrijplaats, een plek om mentaal op te laden voor groene koplopers. Ze zet haar kwaliteit om serieus en speels hand in hand te laten gaan graag in voor de Deep Change Academy. Professionals uitdagen om mens te blijven en ze tegelijkertijd alles aan te reiken wat ze maar effectiever kan maken, doet haar groene hart sneller kloppen.

 

 

Tim de Jong
1988

Tim is klimaatpsycholoog en journalist. Hij heeft een achtergrond in (duurzame) gedragsverandering en onderzoek nu als journalist voor o.a. Vrij Nederland hoe we tot een duurzame samenleving komen. Verhalen die wat teweeg brengen zijn een rode draad in zijn werk.

 

 

Over de oprichter

Manu Busschots (1977) is oprichter van de Deep Change Academy, zodat zijn vakmanschap en liefde voor het coachvak kon gaan samenvallen met zijn verlangen voor een wereld met liefde voor al het leven.

In 2006 richtte hij KlimaatGesprekken op, dat startte als een workshop voor vrienden en zijn vrouw, maar dat nu jaarlijks duizenden mensen bereikt in heel Nederland en dat in 2022 de Duurzame Dinsdag Prijs won. In België ontstond Klimaatcontact.

Persoonlijke ontwikkeling aanbieden aan mensen is voor Manu een eer, een vak en zijn levenswerk. Zo is hij:

Tot slot baseert hij zich op op levenservaring. Hij trouwde in 1996 en is vader van drie kinderen (geboren 2009, 2011 en 2013). Hij groeide op in een moeilijk gezin, wat hem leerde dat je door coaching en training later alsnog tot volle bloei kan komen.

“Mensen noemen mij vriendelijk, rustig, deskundig, doortastend en inspirerend.”

De Deep Change Academy is MVO partner

Sinds 2023 is Deep Change Academy partner van MVO Nederland. Daarmee committeren we ons aan de belofte om ook met ons eigen bedrijf, inclusief de ketens waar wij onderdeel van uitmaken, de toekomst alvast vorm te geven en voor te leven. Zo organiseren wij trainingen en evenementen altijd op locaties met groen en bereikbaar met OV/EV, bieden we vega lunches en hebben onze samenwerkingspartners duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Ons back office team

Jorine van der Wurff

Jorine is de echte ‘regelaar van alles’ bij de Academy en (bijna) altijd vrolijk. Ze gelooft dat we allemaal een rol (kunnen) hebben in het verbeteren van onze wereld, zowel op duurzaam als sociaal vlak. En na vele jaren gewerkt te hebben als Executive / Personal Assistant in het internationale bedrijfsleven, maakte ze zelf de loopbaanswitch om alleen nog duurzame en sociale ondernemers te ontzorgen. Ook in haar dagelijks leven met haar man en drie kinderen is ze constant bezig om te kijken welke bewuste en duurzame keuzes ze kunnen maken betreffende spullen, voeding, wonen en kleding. Dat ziet ze als een proces waar veel te leren is: “We blijven steeds kijken wat het beste bij ons past.”

Vanuit haar eigen bedrijf ondersteunt ze ook andere organisaties.

Annelies Roon

Annelies is, zeg maar, echt van taal. Ze werkt als freelance tekstschrijver voor verschillende organisaties die de wereld een beetje mooier willen maken. Ook schrijft ze artikelen voor de redactie Duurzaamheid en Economie van dagblad Trouw en is ze actief betrokken bij de Stichting KlimaatGesprekken. Kromme zinnen bezorgen haar kromme tenen. Sinds september 2024 kijkt ze gevraagd en ongevraagd mee naar de teksten van Deep Change Academy. Annelies werkt vanuit huis in Haarlem, waar één van haar drie kinderen al is uitgevlogen en de overige twee waarschijnlijk snel zullen volgen. Als ze daarbij maar niet het vliegtuig nemen…

Haar eigen website is hard aan een update toe, maar de klant gaat voor.

Onze klanten en gemeenschap van changemakers

Het aanbod van de Academy is voor iedereen die werkzaam is voor een eco-positieve, sociale samenleving. Je bent bijvoorbeeld zzp’er, ambtenaar bij een overheid- of onderwijsorganisatie, werkzaam in het bedrijfsleven, of bij een zakelijke dienstverlener. Je zal bij onze trainingen al snel een andere manager, coördinator, projectleider, beleidsmedewerker of adviseur duurzaamheid tegenkomen. En mensen die in hun vrije tijd aan duurzame projecten werken. 

Na het volgen van een van onze trainingen kan je andere gelijkgestemden blijven ontmoeten en opzoeken in onze deep changemaker gemeenschap.

Hoe anderen ons ervaren?

Dit zegt bijvoorbeeld Elisah Pals, initiatiefnemer van Zero Waste Nederland:

“Voor mij is de Deep Change Academy heel helpend en steunend. Tools, gesprekken, activiteiten helpen me vorm te geven aan gevoelens die opkomen, en aan de acties die nu nodig zijn.”

En dit zegt dr. Loes Kreemers, gedragswetenschapper bij de HvA:

“Het is heel fijn om te kunnen sparren met mensen die echt begrijpen dat we haast hebben en te delen met elkaar wat dit kan oproepen bij je. De Circles helpen me om oog te hebben voor mijn eigen duurzame energie en deze te behouden, terwijl ik ook ideeën opdoe voor het vergroten van mijn impact.”

Marieke van der Heijden, sustainability transformation bij bol.com: 

“Ik vind deze training een aanrader als je een verdiepende slag wilt maken in impactvoller communiceren over een beladen en complex topic als klimaat, toepasbaar in een business context. Je leert onder andere hoe je vanuit je eigen behoefte meer ruimte kunt creëren, en met bewuste inzet van communicatietechnieken meer impact kunt maken.”

Meer ervaringen van onze klanten staan bij onze trainingen. 

Onze alumni komen onder meer uit deze organisaties:

Waarom kiezen voor de Deep Change Academy?

Visie, werkwijze en inspiratie

  • Van binnen naar buiten. Wij bieden geen trucjes en technieken voor ‘wat je zou moeten doen’, maar laten je ontdekken wat bij je past en wat jij zou willen doen. Je diepste impact ontstaat als je dingen doet die echt bij jouw drijfveren en kwaliteiten passen. Hoe kan jij ontwikkelen wat bij jou past? 
  • Persoonlijk. Jij als compleet en uniek mens. Een deep changemaker verbindt hoofd, hart en handen. Acties zonder hoofd, hart en ziel gaan nergens heen. Maar hoofd, hart en ziel zonder handen ook niet. We leren dus niet alleen door kennisoverdracht, maar ook door voelen en ervaren. Onze groepen zijn maximaal 10 mensen groot en bij de meeste van onze programma’s hoort 1-op-1 coaching. Zo is persoonlijke aandacht gegarandeerd.
  • ‘We walk the talk’. Onze begeleiders zijn, mogelijk anders dan bij andere opleidingsinstituten, doordrongen van de alarmerende feiten van de eco-crisis, en hebben daar hun balans en rust in gevonden. We zijn open, mild en menselijk over leven en werken in een oud systeem, onderweg naar een nieuwe wereld. In alles wat we doen streven we naar een eco-positieve samenleving. Zo zijn onze locaties met OV bereikbaar en onze lunches heerlijk veganistisch.
  • We zijn geïnspireerd door deep change. De bodem onder ons aanbod komt uit het werk van Joanna Macy (deep ecology), Jem Bendell (deep adapation), Michael Derkse (natuurlijke verandering), Roman Krznaric (deep time) en andere diepgaande transformatiedenkers en verbinders. In de podcast ‘klimaattherapie’ hoor je ook meer over het gedachtengoed en de werkwijze van De Academy, aflevering 25, met oprichter Manu Busschots. En natuurlijk in zijn boek ‘Van duurzaamheid naar deep change’.

Onze locaties

De locaties van De Deep Change Academy zijn in het midden van het land (op de lijn Hilversum-Apeldoorn), of online. Locaties zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en moedigen deelnemers altijd aan om te onderzoeken of ze kunnen carpoolen.

Locaties hebben veel licht, lucht en groen, zodat het makkelijker is om te voelen dat we onderdeel zijn van de natuur. De catering is standaard vegetarisch en veganistisch.