Boek: van duurzaamheid naar deep change.

Door Manu Busschots

Tijdens de gortdroge Nederlandse zomer van 2022 ging het borrelen: ik wil een boek schrijven dat de transitie kan versnellen en houvast biedt in moeilijke tijden. In de volgende zomer, met een brandend en verhit zuid Europa, schreef ik het af en dat najaar is het fijngeslepen met een team van meelezers en redactie. Het is sinds maart 2024 eindelijk te lezen door iedereen die meer verschil wil maken.

Van duurzaamheid naar deep change. Handvatten voor moed, zelfzorg en meer impact maken.

Achterflap

Dit boek is voor mensen die werken aan duurzaamheid en dromen van eco-positiviteit. Voor verschilmakers en doendenkers.

Hoe houd je moed en actieve hoop bij de enorme uitdagingen van deze tijd? Wanneer doe je genoeg en hoe blijf je energiek en in balans? Hoe kies je voor de juiste dingen met de meeste impact en waar vind je de mensen met wie je deze impact kunt vergroten? Hoe voer je effectieve gesprekken en zet je campagnes en acties op voor een eco-positieve wereld?

Antwoorden op deze vragen helpen je om je tegelijkertijd te verhouden tot alles wat er speelt en om je positieve impact te vergroten. En de inzichten in dit boek moedigen je aan om vanuit eigen kracht bij te dragen aan de sociale kanteling naar een nieuwe beschaving die goed is voor ál het leven.

Deze nieuwe beschaving vraagt om meer dan duurzaamheid: deep change.

Deep change is geen toekomstdroom, de beweging is al ingezet. Veel staat onder druk of zal verloren gaan, maar dit boek geeft richting en handvatten om onderweg te gaan, koers te houden en sneller vooruit te komen. Het geeft inspirerende voorbeelden en interviews met verschillende changemakers. Het laat zien hoe jij kunt bijdragen aan systeemverandering, mede door die verandering voor te leven, en hoe je duurzame schijnbewegingen voorkomt.

Het is een aanmoediging en kompas voor iedereen die het leven lief heeft en graag volop wil bijdragen.

Inhoudsopgave

  1. Het tij niet keren, maar bevaren

Hoe gaat het met onze natuurlijke systemen en samenleving? Van duurzaamheid naar deep change. Afgedwongen overheidsingrijpen en technologische innovatie als valse hoop. Alle wegen van verandering.

  1. Persoonlijke verandering en systeemverandering gaan hand in hand

Persoonlijke verandering als startmotor en medicijn voor onze zieke systemen. Sociale en psychologische krachten die systemen beïnvloeden. Zelf veranderen, maar niet alleen.

  1. Frisse moed en zelfzorg (binnenwerk deel 1)

De uitdagingen van en tips voor goede zelfzorg waar alle duurzame doeners mee te maken hebben. Verdiepende zelfzorg in een wereld in crisis.

  1. Je slagkracht vergroten (binnenwerk deel 2)

Werken vanuit levenslust en je diepste verlangen. Balanceren en koers houden. Support om je heen en natuurlijk groeien. Succesvolle creatie of innovatie. Meer dagen uit je week halen en effectiever worden.

  1. Je slagkracht inzetten voor meer impact (buitenwerk deel 1)

Groter veranderbereik, voorkomen van duurzame schijnbewegingen, veranderen door voor te leven, aansprekende verandervoordelen en een krachtige veranderaanpak. Valse hoop van een groter crisisbesef.

  1. Klimaatcommunicatie: campagnes en gesprekken (buitenwerk deel 2)

Effectieve beelden, voorbij de usual suspects komen, campagnes of gesprekken organiseren? Gesprekstechnieken, zoals deep canvassing en de zeven pijlers van KlimaatGesprekken. Lastige situaties.

  1. Ware hoop: sociaal kantelpunt naar een nieuwe beschaving

We hebben eerder gekanteld. Zeven grondslagen voor de nieuwe beschaving en positieve signalen die laten zien dat het kan.

 

Aanbevelingen voor dit boek

  • Helga van Leur, klimaatfluencer, ambassadeur weer, klimaat en duurzaamheid:

“Met dit boek heb je de belangrijkste handvatten in handen om aan de slag te gaan -en vooral door te zetten- in de tegenwind die hoort bij elke diepe transitie.” 

  • Dr. Reint Jan Renes, lector psychologie voor de duurzame stad, Hogeschool van Amsterdam:

“Fijn hoe dit boek de lezer inspireert om vol goede moed duurzaam voor het klimaat in actie te zijn. Extra fijn dat het de lezers handvatten geeft voor meer impact maken, door de kracht van voorleven en door de kracht van gesprekken en projecten die meer dan de groene bubbel bereiken.”

  • Maurits Groen, ondernemer (o.a. Kipster, WakaWaka, Bamboi) en oud-winnaar van de Trouw Duurzame Top 100.

“Al decennia probeer ik bij te dragen aan een rechtvaardige verduurzaming van de samenleving. Daarom ben ik blij dat dit boek, met deep change, ook een integrale en urgente aanpak van duurzaamheid nastreeft. Het prikkelt en daagt de lezer persoonlijk uit: ‘Wie wil ik zijn in het licht van de ecocrises?’ én biedt handvatten om zoveel mogelijk bij te dragen.“ 

  • Michel Scholte, impact ondernemer (CSRD Academy, Impact Institute, True Price) en oud-minister van de Nieuwe Economie:

“Een transitie naar een klimaatvriendelijker economie kan alleen als iedereen meedoet – ook jijzelf. Vandaar dat dit boek zo belangrijk is; het is een prachtige routekaart die je laat ver’zelven’ om (de wereld) echt positief te ver’anderen’. Dat wil zeggen, het helpt je onze wonderschone wereld te doorvoelen en geeft praktische tips om hiermee meer mensen te betrekken bij de beweging voor een beter leefklimaat.”

In het inkijkexemplaar zie je:

  • welke gastauteurs meeschreven
  • welke changemakers zijn geïnterviewd
  • een deel van het eerste hoofdstuk

Over de auteur

Manu Busschots (1977) studeerde sociologie en specialiseerde zich de afgelopen jaren in de klimaatpsychologie. Hij is oprichter van de Deep Change Academy en heeft ruime ervaring als coach en trainer van leiders en duurzaamheidprofessionals. De eveneens door hem opgerichte stichting KlimaatGesprekken groeide in enkele jaren uit tot een landelijk fenomeen dat veel media-aandacht kreeg en al diverse duurzaamheidsprijzen won. In dit boek verwerkt hij de lessen die hij meenam uit zijn sociologiestudie, zijn ervaring met persoonlijke coaching en leiderschap en zijn maatschappelijk ondernemerschap.

 

Wil jij het boek of e-book bestellen? 

Dat kan op deze manieren:

  • Bestel online via de webshop van het boekengilde, waar ik het boek uitgaf. Daar staat ook het e-book bij en dan verdien ik als auteur net wat meer mijn investering terug.
  • Bestel online via bol.com. Misschien lekker vertrouwd en we verzorgden als Deep Change Academy een training voor het duurzaamheidsteam van Bol. Oprechte club.
  • Pak het boek vast en koop het bij een fysieke boekhandel: De Kler in Wageningen