Deep Changemaker circles

Leer in ons persoonlijk leiderschapsprogramma om je duurzame impact en je eigen kracht te vergroten. Samen met een gemeenschap van andere duurzaamheidsprofessionals groeit je moed en invloed.

Voor wie?

De circles zijn voor iedereen die droomt van een eco-positieve samenleving en werkt aan duurzaamheid. Je hoeft niet vooraan te staan om impact te maken en het kan vanuit vele rollen, zoals zzp’er, ambtenaar bij de overheid of in het onderwijs, of als zakelijke dienstverlener. Je wil meer bereiken, maar hoe dan? En waar haal je de tijd of energie vandaan?

Stel jij jezelf deze vragen?

Hoe kan ik mijn duurzame werk meer impact laten krijgen? Waarmee maak ik het meeste verschil?

Dat snappen we, want jij weet dat de huidige verduurzaming tekortschiet. Er is deep change nodig: urgent, breder gedragen en diepgaand. Wat je nu doet, is goed werk, maar wellicht ‘binnen de lijntjes’ van business as usual, voor ‘de usual suspects’ of op een te kleine schaal. Of het is goed en belangrijk, maar het komt niet voort uit jouw eigen vuur. Het maakt soms moe of moedeloos en geeft twijfels.

Zou je dit willen weten?

Wat kan ik doen, dat echt bij me past? Wanneer doe ik genoeg en wanneer teveel? Hoe houd ik mijn inspiratie hoog en blijf ik in balans met zo’n grote urgentie en vaak te weinig tijd?

Misschien sta je op een kruispunt in je leven, ben je druk met van alles maar zonder focus of ben je op zoek naar een volgende stap. Het is moeilijk om daar goed aan toe te komen, door de waan van de dag. Uitzoeken wat je focus is en goede keuzes maken is lastig. Het vraagt vaak om persoonlijk leiderschap: loskomen van belemmerende gedachten, nemen van belangrijke besluiten, en het laten groeien van je kwaliteiten.

Bij duurzame impact maken, deep change, horen ook de volgende vragen.

Hoe krijg ik anderen mee en/of meer klanten en medestanders voor mijn goede werk? Hoe voel ik me minder alleen en zorg ik voor een team om mij heen. Welke keuzes helpen mij om op de langere termijn het meeste impact te maken? Welke rol past bij mijn kwaliteit en vuur in het samen bouwen aan verandering?

Vorige deelnemers aan de circles begonnen met dit soort vragen en vonden hun antwoorden. Als jij ze herkent, dan nodigen we je uit om mee te doen.

De circles zijn niet voor mensen die duurzaamheid niet belangrijk vinden. Ze zijn wel voor mensen voor wie eco positiviteit een onderdeel is van een mooiere wereld, maar die voor zichzelf willen uitzoeken welk ideaal of welke waarde hun vuur het meeste aanwakkert.

Volg de introductie

Wat de circles je opleveren

Persoonlijke groei: meer eigen kracht en rust. Je leert hoe jij maximaal energie kan krijgen en die gebalanceerd kan benutten. Zo heb je meer tijd en energie voor al je ideeën. Je eco impact kan nooit groter zijn dan je ego ruimte. Je maakt keuzes die echt bij jouw drijfveren en kwaliteiten passen en bevrijdt je volledige potentie.

Verbinding: samen zoveel sterker. Je werkt aan jouw ideale team en thuispubliek, zodat je samen met anderen meer bereikt. En je leert hoe je anderen beter betrekt en aantrekt. In plaats van teveel alleen of zelf doen of alleen de ‘ususal suspects’ bereiken. Uiteraard help jij mede deelnemers in de circle, en helpen zij jou met geleerde lessen, contacten, of andere dingen.

Je kan terecht bij de groeiende Deep Changemaker gemeenschap, met een actieve app groep en diverse (gratis) bijeenkomsten.

Veranderkracht: van duurzame schijnbewegingen naar systeemverandering. Je leert hoe je werkelijke deep change bevordert. In plaats van je kostbare tijd te besteden aan duurzame schijnbewegingen. Je leert vormen van strategisch denken en natuurlijke groei en om je aanpak af te stemmen op wat nodig is voor systeemverandering voor echte impact.

Lesmateriaal: het boek van begeleider Manu (en gastauteur Suzanne) ‘van duurzaamheid naar deep change. handvatten voor moed, zelfzorg en meer impact maken’.

Hoor de ervaringen van weervrouw en oud deelneemster Margot Ribberink

Hoe werken de Deep Changemaker circles?

Het persoonlijke leiderschapsprogramma van de circles biedt een ontspannen, veilige en persoonlijk stimulerende omgeving met inspiratie en antwoorden op je praktijkvragen.

We komen zes keer een dag bij elkaar en je hebt twee persoonlijke coachgesprekken. Een trainingsdag bestaat op hoofdlijnen uit stilstaan bij hoe het me jou en je leerproces is, handvatten en inzichten aangereikt krijgen, coaching door begeleiders en/of onderling, ervaringsgericht inzichten op doen, keuzes en toepassing in jouw praktijk en de voortgang erin houden.

 • De ervaren begeleiders reiken elke circle hun doorleefde kennis aan. De thema’s staan verderop beschreven. Je kan jouw situatie en vragen inbrengen om deze kennis te gaan toepassen. 
 • Menselijk. Niet alles zal bij jou passen en soms heeft het leven ups en downs, maak je fouten, et cetera. Geen boekenwijsheid kopieren, maar levenswijsheid vergroten.
 • Van binnen naar buiten. Je diepste impact ontstaat als je dingen doet die echt bij jouw drijfveren en kwaliteiten passen.
 • De circles bieden een vast reflectie moment, onderlinge uitwisseling en frisse ogen. We coachen je, je profiteert van feedback en we dagen of nodigen elkaar uit om je leiderschap en volledige potentie vorm te geven.
 • Praktisch en casegericht. We reflecteren en coachen elkaar over hoe de tips en theorie steeds voor jou persoonlijk van waarde kunnen zijn.
 • We zorgen voor een leerproces waarin je hoofd, hart, handelen en bezieling met elkaar verbindt. Dat doen we door niet alleen kennis en actie te vergroten, maar door ook te werken met ervaringsgerichte oefeningen, meditatie en visualisatie. 

We gaan er vanuit dat elke deelnemer ook wat te brengen heeft. Je kan meedoen als we elkaar kennen, of bellen vooraf even. Zo zorgen we ervoor dat de groep past bij wat jij zoekt en een aanvulling en inspiratie vormt voor elkaar. De groep is minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers groot.

 • Doelen coachgesprek: wat is jouw situatie, je wens en je potentie? 
 • Circle 1: Werken vanuit levenslust en fundament voor verandering.
 • Circle 2: Op koers blijven, balanceren
 • Circle 3: Steun en natuurlijke groei. Team en thuispubliek
 • Voortgang coachgesprek.
 • Circle 4: Creatie en innovatie. Inspiratie, werkelijk vernieuwen, uitproberen, doorpakken.
 • Circle 5: Impact verdubbelen. Opschalen, verspreiden, systemen veranderen, herkennen van duurzame schijnbewegingen.
 • Circle 6: Finishing touch. Lessen over borgen, vieren en vooruitkijken en aanvulling met tips naar behoefte van de groep.

Veelgestelde vragen door anderen:

V: “Ik wil meedoen, maar kan niet elke datum.”

A: Meld je aan en meld dit bij de opmerkingen. Dan zoeken we samen naar een oplossing. Als dat voor jou en het groepsproces geen bezwaar oplevert, dan kan je gewoon meedoen.

V: “Ik doe al zoveel. Hoewel de transitie me niet snel genoeg kan gaan, wil ik het niet nog drukker krijgen.”

A: De vraag naar balans is onderdeel van het persoonlijk leiderschap dat centraal staat in de circles. Je bent welkom met alles wat je wenst. Soms is meer balans, andere dingen doen, of meer focus aanbrengen goed voor jou en de planeet.

V: “Ik zie mezelf niet zo als leider. Past dit dan wel bij mij?”

A: Leiderschap heeft vele vormen. Sommigen leiden door te pionieren, voorop te lopen, te delegeren en het podium te beklimmen. Anderen leiden door steun te geven, te verbinden en ervoor te zorgen dat er een podium of iets anders staat. Dit leertraject gaat vooral over leiding geven aan jezelf en zelfkennis, zodat je van daaruit de deep changemaker in jou laat opbloeien en impact maken.

V: “Ik vraag me af wat mijn leidinggevende hiervan gaat vinden.”

A: Die gedachte ging ook door ons heen toen we begonnen met de Deep Change Academy, maar inmiddels zijn veel organisaties klaar voor het versnellen of verbreden van de transitie. Of gunt je leidinggevende jou de investering in een persoonlijk leiderschapstraject over een onderwerp dat je aan het hart gaat. De meeste leidinggevende hebben veel van dit soort trainingen gevolgd en weten dat het waardevol is.

V: “De training klinkt abstract, wat leer ik nu precies?”

A: Bij persoonlijk leiderschap is dat persoonlijk en daarom per definitie moeilijker te voorspellen. Je kan wel een idee krijgen door te lezen over de ervaringen van anderen en de thema’s per circle te bekijken. Zijn dit thema’s die je aanspreken en waar jij je graag in ontwikkelt? Als je graag meer vooraf wil weten, kan je ook altijd contact opnemen. Onze deelnemers waarderen de circles gemiddeld met een 8,4.

meld je aan

Wie begeleiden de circles?

Begeleider: Manu Busschots is professioneel coach en trainer sinds 2007 bij SchoolvoorCoaching. Begin 2016 richtte hij KlimaatGesprekken op, waarvoor nu honderden vrijwilligers actief zijn in heel Nederland (en in België ontstond Klimaatcontact). Het werk van KlimaatGesprekken ontving in 2022 de duurzame dinsdag prijs en verdient sinds 2020 een plek in de duurzame 100. In 2024 verscheen zijn boek van duurzaamheid naar deep change.

Co-begeleiderSuzanne Pepping is oprichter van Lelieproject en expert in transformatie van mens en samenleving. Ze begeleidt mensen, groepen en organisaties die bouwen aan de toekomst met kennis van Transformatiekunde, Transformatief Leiderschap en #doenwatklopt. Ze is ook toezichthouder in het primair onderwijs. Suzanne is co-begeleider bij circles 1 tot en met 3 en de slotcircle. 

Manu en Suzanne putten o.a. uit deze inspiratiebronnen:

Het werk van Joanna Macy (deep ecology), Jem Bendell (deep adapation), Michael Derkse (natuurlijke verandering), Roman Krznaric (deep time). Je hoort meer over de Deep Change Academy en het gedachtegoed in de podcast klimaattherapie (aflevering #25) en de podcast van de duurzame adviseurs (ook in podcast apps). 

Praktisch: kosten, tijden

De circles zijn in Amersfoort. Zeer goed bereikbaar met het OV en er is ook parkeerplek voor de deur. Ze vinden plaats van 10.00-17.00 uur.

De volgende groep komt bijeen op de volgende data: ma. 10 juni, ma. 8 juli, ma. 2 sept, wo. 25 sept, wo. 23 okt en ma. 18 nov 2024. De coachgesprekken plan je zelf in. Kan je 1 van de data niet, geef dit dan door bij je aanmelding en dan kijken we of we dat op kunnen lossen. Kan je meer data niet? Op het aanmeldformulier staan de data voor latere groepen.

Voor deelname aan de zes circles, de twee individuele coachgesprekken en het lesmateriaal, is de reguliere prijs 2.075,- euro (ex. BTW).

Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 plekken beschikbaar, voor het gereduceerde solidariteit tarief van 1.195,- euro (ex. BTW). Daar stellen we geen vragen over. Voor particulieren en ZZP’ers is betalen in 3 termijnen mogelijk.

De coachgesprekken kunnen tijdens een wandeling in de groene bossen van Apeldoorn, of online. Na aanmelding ontvang je opties voor je startgesprek en voor je voortgangsgesprek. 

Wil je checken of de circles iets voor jou zijn? Neem dan gerust even contact op of doe mee met de kosteloze online introductie.

ik doe mee!

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Ervaringen

“Ik hou heel erg van dingen samen doen en heb echt leuke mensen ontmoet in de circles, waardoor precies dat ook gegroeid is! Ik ervaar nog steeds dezelfde urgentie om met duurzaamheid aan de slag zijn, maar het voelt minder als druk. Meer als leuk om met elkaar verder te kunnen brengen. De nieuwe inspiratie en modellen die langskomen prikkelen me elke keer weer om niet teveel in hetzelfde te blijven hangen wat ik al jaren ken en kan, maar om mijn impact te gaan vergroten.”

Merel Segers, The Footprinters

“Als je echt binnenin en in de buitenwereld verschil wil maken, schrijf je dan in. Het fijne is dat het toegespitst is op groene denkers en doeners en dat je dus in een warm nest belandt!“

 Sara Wortelboer, Adviseur communicatie & gedrag bij Nieuwe Wending | Oprichter Stichting Klimaatpsychologie

“Het is heel fijn om te kunnen sparren met mensen die echt begrijpen dat we haast hebben en te delen met elkaar wat dit kan oproepen bij je. De circles helpen me om oog te hebben voor mijn eigen duurzame energie en deze te behouden, terwijl ik ook ideeën opdoe voor het vergroten van mijn impact.”

Dr. Loes Kreemers, gedragswetenschapper bij de HvA

“De circles kwamen voor mij op een goed moment om na een zwangerschapsverlof goed stil te staan bij mijn volgende stappen. Ik ging erin met een dilemma van of-of opties en kom er steeds meer achter, dat als ik dicht bij mezelf blijf en stap voor stap dingen kan laten ontstaan dat het ook en-en kan zijn en dat mijn impact zo het grootst is en echt past bij mijn verlangen voor deze wereld.”

Rinske Wessels, zelfstandig ondernemer werkend aan de duurzame en betrokken stad

“Wat ik zo fijn vond aan Manu en Suzanne als begeleiders is dat ze een hele open en aanmoedigende groep ervan maken, terwijl ze tegelijkertijd de moed hebben om iemand uit te dagen als er meer in zit, of ander gedrag beter zou helpen – voor iemands welzijn of impact. Persoonlijk heb ik tools gevonden om in alle contacten die ik heb veel meer de harten van mensen aan te spreken. Ook mijn profiel als ZZP’er is op de schop gegaan door de circles, waardoor ik nu makkelijker werk krijg dat past bij de impact zoals ik hem wil maken.”

Margot Ribberink, meteoroloog, spreker en dagvoorzitter klimaat en duurzaamheid, 1ste weervrouw TV (RTL)

De circles hebben me geholpen om veel scherper te krijgen met welke kwaliteiten van mij ik het meeste impact kan en wil maken. Door de aanmoedigende sfeer onderling en de coaching heb ik dat vervolgens al in een eerste initiatief omgezet om meer te gaan schrijven voor de wijk over duurzaamheid en werk te maken van mijn passie: duurzaam leven bereikbaar maken voor iedereen. Ik spreek nu veel meer vanuit mijn hart en merk dat dit verschil maakt voor mezelf en anderen. De vele tips en inzichten van de circles kan ik ook de komende jaren nog meer inzetten om zo mijn impact te vergroten.“

 Jasper Neyssen, duurzame verbinder en procesbegeleider bij Spectrum

Voor mij is de Deep Change Academy heel helpend en steunend. Tools, gesprekken, activiteiten die helpend zijn. Om vorm te geven aan de gevoelens die opkomen en om vorm te geven aan de acties die nu nodig zijn.

 Elisah Pals, initiatiefnemer Zero Waste Nederland, nr. 29 in duurzame 100