Klimaatcommunicatie
Hoe krijg je ze mee? Leer over activerende klimaatgesprekken, omgaan met weerstand en drogredenen, pitches voor klimaatactie, ongemakkelijke en spannende gesprekken en het ontdooien van onverschilligheid.
Hoe krijg je ze mee? Leer over activerende klimaatgesprekken, omgaan met weerstand en drogredenen, pitches voor klimaatactie, ongemakkelijke en spannende gesprekken en het ontdooien van onverschilligheid.
“Het is wel belangrijk, maar ….” (welwillend, maar niet doorpakken)
“Daar gaan wij het verschil toch niet in kunnen maken?” (weerstand)
Gesprekken over duurzaamheid hebben van die momenten dat je denkt: hoe reageer ik nu? En wat voel jij voor ongemak of ongeduld bij dit soort gesprekken?
Als jij werkt aan duurzaamheid en mensen mee wil krijgen en moeilijke gesprekken wil kunnen ombuigen, lees dan verder. Herken je dat gesprekken soms stilvallen, mensen maar moeilijk tijd kunnen of willen maken voor actie, of dat duurzaamheid tot vermoeiende discussies leidt? Of dat er wél bijval is, maar niet genoeg actie? Of dat ongemak je tegenhoudt om het gesprek te starten?
Dit hoeft echter niet zo te gaan. Hoe kan je gesprekken over klimaat en duurzaamheid zo voeren dat ze niet polariseren, langs elkaar heen gaan of doodslaan, maar juist verbinding maken?
In onze training klimaatcommunicatie leer je daar meer over.
Duurzaamheid raakt aan onze identiteit (‘niets voor mij’) en aan persoonlijke verlangens of verborgen belangen, waardoor weerstand en onverschilligheid als valkuilen op de loer liggen. Bovendien is het vaak een complex onderwerp, waarbij selectief omspringen met (achterhaalde) feiten nogal eens voorkomt – dooddoeners waar jij je aan ergert of door stilvalt.
Wie geoefend en onderlegd is in klimaatcommunicatie, kan deze valkuilen herkennen, omzeilen en er goed mee omgaan.
Voor wie?
Jij wilt je boodschap goed overbrengen bij collega’s, het management en bestuurders, wijkbewoners of anderen. Je wil dat het je lukt om anderen vanuit hún perspectief en waarden te motiveren om in actie te komen. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, communicatie professional met duurzaamheid als thema, of omdat je projecten over duurzaamheid leidt of daarover adviseert. Dat wil je ook kunnen in uitdagende, wat spannende, situaties. Of situaties waarin mensen de spanning ontlopen. In werk en soms ook privé.
Deze dag is minder geschikt voor mensen die communicatie taken hebben waarbij luisteren of interactie (vrijwel) niet mogelijk is. Of voor mensen die communicatie tips zoeken die los staan van reflectie op jezelf.
Inhoud en werkwijze
Je leert over de volgende onderwerpen en vragen. Meestal breng je daarvoor je eigen praktijksituaties en vragen in om mee te oefenen.
Wat zijn de pijlers voor een gesprek over duurzaamheid dat echt tot nieuwe inzichten kan leiden? Hoe kan je zo naar anderen luisteren dat gesprekken niet polariseren of langs elkaar heen gaan?
Hoe kan je goed omgaan met drogredenen en denkfouten, die soms al te makkelijk ‘gepapegaait’ worden?
Welke doelgroep wordt door welke waarden en frames aangesproken?
Wat zeg je als jij de kans krijgt om een korte pitch of inleiding te houden voor een groep mensen voor (meer) klimaatactie?
Wat helpt bij dreigend conflict en voor meer verbinding én wat vraagt dit van jou? Het gaat erom de ruimte in jezelf te vergroten voor de ontmoeting met de ander (holding space).
Een speciale gastdocente zal je leren om ‘zenuwstelsels te lezen’ en laten ervaren hoe (co-)reguleren van je eigen en andermans zenuwstelsel werkt. Zo kan verbinding, nieuwsgierigheid en – uiteindelijk- verandering ontstaan.
Als je in staat bent sterke emoties of onverschilligheid te transformeren zul je effectiever zijn voor een transformatie van het systeem dan wanneer je ‘de vijand’ of ‘de onverschillige’ wilt bestrijden.
Zo wordt duurzaamheid een onderwerp dat mensen kan inspireren!
We oefenen veel in deze training. De verhouding theorie-toepassing en ervaring is ongeveer 30-70. Je kan bovendien profiteren van de geleerde lessen van je mede deelnemers die ook werken aan duurzaamheid.
Resultaten. Na deze training heb je / kan je:
De pijlers voor een goed klimaatgesprek. Geïnspireerd door de fijngeslepen methodes van KlimaatGesprekken, Deep Canvassing en Geweldloze Communicatie.
Geoefend en stappen gemaakt in voor jou lastige, ongemakkelijke gesprekssituaties.
Effectieve reacties op veel voorkomende dooddoeners en drogredenen rondom duurzaamheid.
Een idee van de ‘gevoelige snaren’ voor diverse doelgroepen.
Jouw ‘pitch’ voor klimaatactie geoefend en verbeterd.
De geleerde lessen van anderen die communiceren over verduurzaming.
Handvatten en training om bruggen te bouwen in spannende situaties of voor ‘ontdooien van onverschilligheid’.
Voor de 3 daagse training, komt daarbij:
Theodore Roosevelt
Deze training wordt verzorgd door Manu Busschots (1977).
Manu heeft sinds 2007 ervaring als coach en opleider van coaches en heeft daarmee zijn fundament gelegd voor goed verbinden en communiceren. Sinds 2016 is hij door gaan bouwen op dat fundament door zich te specialiseren in klimaatcommunicatie. Hij richtte Stichting KlimaatGesprekken op en is mede auteur van de herziene ‘klimaatcoachgids’ en auteur van het boek: van duurzaamheid naar deep change.
Wat Manu kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid, rake observaties en praktische tips.
De gastdocente is Leonie Stekelenburg.
Leonie raakte als kind geïnspireerd om toe te werken naar het soort samenleving dat beschreven staat in Thea Beckman’s “Kinderen van Moeder Aarde”. Na een studie waarin ze complexe systemen leerde bestuderen, gevolgd door tien jaar ervaring in het bedrijfsleven op strategisch en bestuursniveau, besefte ze dat de systemen alleen getransformeerd kunnen worden, als we ook werken aan de denkkaders en het bewustzijn dat ze heeft voortgebracht.
Sindsdien heeft ze via meerdere leerwegen op dat vlak (o.a Joanna Macy, somatisch lichaamswerk en deep ecology) een eigen antwoord gevonden op de vraag hoe echte transformatie werkt en past ze haar expertise over het zenuwstelsel toe voor klimaatcommunicatie.
De dagen zijn van 9.30-17.15 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur.
De volgende training staat gepland voor do. 6 feb en do. 20 feb 2025. Data voor later in het jaar staan in het aanmeldformulier.
De kosten voor deelname, inclusief lunch, zijn 685,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het tarief van 345,- euro (excl. BTW).
Voor de 3 daagse training zijn de kosten, inclusief lunch, 1.025,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het tarief van 525,- euro (excl. BTW).
De groep is minimaal 6 en maximaal 10 mensen groot.
Wil je overleggen of deze dag iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.