Dagtraining: klimaatcommunicatie

Ofwel: hoe krijg je ze mee? Leer meer over klimaatgesprekken, pitches voor klimaatactie en effectieve frames en afbeeldingen.

Iedereen die zich met duurzaamheid bezighoudt, herkent dat gesprekken soms stilvallen of dat het tot vermoeiende discussies kan leiden. Of dat er wél bijval is, maar nauwelijks actie.

Duurzaamheid raakt aan onze identiteit (‘niets voor mij’) en aan persoonlijke verlangens, waardoor weerstand en afstandelijkheid als valkuilen op de loer liggen. Bovendien is het vaak een complex onderwerp, waarbij selectief omspringen met (achterhaalde) feiten nogal eens voorkomt.

Wie geoefend en onderlegd is in het klimaatgesprek, kan deze valkuilen snel herkennen, omzeilen en er behendig mee omgaan. Zo krijg je ze mee en komt je boodschap wel over en lukt het je om anderen vanuit hún perspectief en waarden te motiveren om in actie te komen.

Duurzaamheid is immers ook een onderwerp dat mensen kan inspireren!

Maar welke doelgroep wordt door welke waarden en frames aangesproken? En wat voor soort afbeeldingen passen daarbij? En hoe pak je het aan als jij de kans krijgt om een paar minuten of langer een pitch te houden voor een groep mensen voor (meer) klimaatactie? 

Dit behandelen en oefenen we op deze dag. Waarbij er bovendien tijd is om te profiteren van de geleerde lessen van andere professionals die werken aan duurzaamheid.

Resultaten. Na deze dag heb je / kan je:

  • De 7 principes voor een goed klimaatgesprek geleerd én geoefend. En een stap gemaakt in wat jij daarin lastig vindt.

  • De principes voor effectieve frames en afbeeldingen.

  • Jouw ‘pitch’ voor klimaatactie geoefend en verbeterd.

  • De geleerde lessen van anderen die communiceren over verduurzaming.

Meedoen met klimaatcommunicatie

“Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet, maar als je luistert zou je iets nieuws kunnen leren.” 

Dalai Lama

Begeleider

Deze dag wordt verzorgd door Manu Busschots (1977). 

Manu heeft sinds 2007 ervaring als coach en opleider van coaches en heeft daarmee zijn fundament gelegd voor goed verbinden en communiceren. Sinds 2016 is hij door gaan bouwen op dat fundament door zich te specialiseren in klimaatcommunicatie. Hij richtte Stichting KlimaatGesprekken op en is mede auteur van de herziene ‘klimaatcoachgids’.

Wat Manu kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid en respect voor en nieuwsgierigheid naar verschillende achtergronden en perspectieven. Zo deed hij veel moeite om een kopje koffie te organiseren met een fervent Forum voor Democratie stemmer toen ze voor het eerst met hun geluid (ook over klimaat) veel stemmen wisten te winnen. 

 

Praktisch & Kosten

De dag is van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur. De kosten voor deelname, inclusief lunch, zijn 295,- euro per persoon (excl. BTW).

De datum van de eerstvolgende keer vind je in het aanmeldfomulier.

De groep is minimaal 6 en maximaal 12 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze dag iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

Ervaringen (van online voorproefje)

“Heel erg leerzaam, weer een aanscherping van wat ik al dacht te weten”

“Ik neem dat ik nog meer wil gaan spelen met die co-benefits, en het meeliften op veranderingen die toch al plaats gaan vinden”

“Vooral toch de vraag kracht versus overtuigingskracht. Wist ik al, maar gebruikte ik nog te weinig en fijn om het nu geoefend te hebben!”

Covid-19:

Uiteraard houden we rekening met de dan geldende maatregelen en informeren we je vooraf nog hierover.