Dagtraining: klimaatcommunicatie

Ofwel: hoe krijg je ze mee? Leer meer over klimaatgesprekken, pitches voor klimaatactie, ‘snaren’ van diverse doelgroepen en omgaan met drogredenen.

Werk jij aan duurzaamheid? En wil je mensen meekrijgen en gesprekken kunnen ombuigen? Dan herken je waarschijnlijk wel dat gesprekken soms stilvallen of dat duurzaamheid tot vermoeiende discussies kan leiden. Of dat er wél bijval is, maar nauwelijks actie. Dit hoeft echter niet zo te gaan.

In onze dagtraining klimaatcommunicatie leer je daar meer over.

Duurzaamheid raakt aan onze identiteit (‘niets voor mij’) en aan persoonlijke verlangens of verborgen belangen, waardoor weerstand en afstandelijkheid als valkuilen op de loer liggen. Bovendien is het vaak een complex onderwerp, waarbij selectief omspringen met (achterhaalde) feiten nogal eens voorkomt.

Wie geoefend en onderlegd is in het klimaatgesprek, kan deze valkuilen herkennen, omzeilen en er goed mee omgaan.

Voor wie?

Jij wilt je boodschap goed overbrengen bij collega’s, het management en bestuurders, wijkbewoners of anderen. Je wil dat het je lukt om anderen vanuit hún perspectief en waarden te motiveren om in actie te komen. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, communicatie professional met duurzaamheid als thema, of omdat je projecten over duurzaamheid leidt of daarover adviseert. 

Deze dag is minder geschikt voor mensen die communicatie taken hebben waarbij luisteren of interactie (vrijwel) niet mogelijk is. 

Opzet

We behandelen de volgende onderwerpen en vragen. 

Wat zijn de pijlers voor een gesprek over duurzaamheid dat echt tot nieuwe inzichten kan leiden? Hoe kan je zo naar anderen luisteren dat gesprekken niet polariseren of langs elkaar heen gaan? Hoe kan je goed omgaan met drogredenen en denkfouten, die soms al te makkelijk ‘gepapegaait’ worden? 

Welke doelgroep wordt door welke waarden en frames aangesproken? En wat voor soort afbeeldingen passen daarbij?

En hoe pak je het aan als jij de kans krijgt om een korte pitch te houden voor een groep mensen voor (meer) klimaatactie?

Zo wordt duurzaamheid een onderwerp dat mensen kan inspireren!

We oefenen veel op deze dag, de verhouding theorie-toepassing/ervaring is ongeveer 30-70. En er is bovendien tijd om te profiteren van de geleerde lessen van andere professionals die werken aan duurzaamheid.

Resultaten. Na deze dag heb je / kan je:

  • De pijlers voor een goed klimaatgesprek. Geïnspireerd door de fijngeslepen methodes van KlimaatGesprekken en Deep Canvassing  

  • Geoefend en een stap gemaakt in een voor jou lastige gesprekssituatie.

  • Effectief reageren op veel voorkomende denkfouten en drogredenen rondom duurzaamheid.

  • De principes voor effectieve frames en afbeeldingen.

  • Jouw ‘pitch’ voor klimaatactie geoefend en verbeterd.

  • De geleerde lessen van anderen die communiceren over verduurzaming.

Meedoen met klimaatcommunicatie

“Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet, maar als je luistert zou je iets nieuws kunnen leren.” 

Dalai Lama

Begeleider

Deze dag wordt verzorgd door Manu Busschots (1977). 

Manu heeft sinds 2007 ervaring als coach en opleider van coaches en heeft daarmee zijn fundament gelegd voor goed verbinden en communiceren. Sinds 2016 is hij door gaan bouwen op dat fundament door zich te specialiseren in klimaatcommunicatie. Hij richtte Stichting KlimaatGesprekken op en is mede auteur van de herziene ‘klimaatcoachgids’.

Wat Manu kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid, rake observaties en nieuwsgierigheid naar andere achtergronden en perspectieven. Zo deed hij veel moeite om een kopje koffie te organiseren met een fervent Forum voor Democratie stemmer toen ze plots met hun geluid over klimaat veel stemmen wisten te winnen. 

 

Praktisch & Kosten

De dag is van 9.30-17.00 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur.

De kosten voor deelname, inclusief lunch, zijn 325,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het gereduceerde tarief van 145,- euro (excl. BTW).

De datum van de eerstvolgende keer vind je in het aanmeldfomulier.

De groep is minimaal 6 en maximaal 12 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze dag iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

Ervaringen

“Ik vond de cursusdag erg geslaagd. Het heeft me gesterkt in mijn idee om meer met waarden te gaan doen, en hiervoor heb ik een klein project opgezet binnen onze organisatie. In mijn communicatie vind ik het nog steeds lastig communiceren, maar ik ben wel een stuk milder geworden, omdat ik heb geleerd dat boos worden het niet beter maakt.”

Geerte, onderzoeker

“De training leert je hoe je op een waardevolle manier over het klimaat kunt communiceren voor verschillende doelgroepen.”

– Angelique Sijsenaar – Business Analist sustainability