“Het is wel belangrijk, maar …” (= welwillend, maar niet doorpakken)
“Daar gaan wij het verschil toch niet in kunnen maken?” (= weerstand)

Gesprekken over duurzaamheid hebben van die momenten dat je denkt: hoe reageer ik nu? Wat voel jij voor ongemak of ongeduld bij dit soort gesprekken? 

Als jij werkt aan duurzaamheid, mensen mee wil krijgen en moeilijke gesprekken wil kunnen ombuigen, dan is deze training voor jou. Herken je dat gesprekken soms stilvallen, mensen maar moeilijk tijd kunnen of willen maken voor actie, of dat duurzaamheid tot vermoeiende discussies leidt? Of dat er wél bijval is, maar niet genoeg actie? Of dat ongemak je remt om het gesprek überhaupt te starten?

Dit hoeft niet zo te gaan. Leer hoe je gesprekken over klimaat en duurzaamheid zo voert dat ze niet polariseren, langs elkaar heen gaan of doodslaan, maar juist leiden tot verbinding en actie.

In onze training klimaatcommunicatie leer je een effectieve ambassadeur te zijn van duurzaamheid.

Ik doe graag mee

Het programma

Wie geoefend en onderlegd is in klimaatcommunicatie, kan de valkuilen van communicatie over zo’n gevoelig en complex onderwerp herkennen, omzeilen en er goed mee omgaan.

VOOR WIE

Jij wil je boodschap goed overbrengen bij collega’s, wijkbewoners, het management en bestuurders, of wie dan ook. Je wil dat het je lukt om anderen vanuit hún perspectief en waarden te motiveren om in actie te komen. Bijvoorbeeld omdat jij coördinator of manager bent voor duurzaamheid in je organisatie, communicatieprofessional met duurzaamheid als thema, of omdat je projecten over duurzaamheid leidt, of daarover adviseert. Dat wil je ook kunnen in uitdagende, wat spannende, situaties. Of in situaties waarin mensen de spanning ontlopen. In werksituaties, maar soms ook privé.

Deze dag is minder geschikt voor mensen die communicatietaken hebben waarbij luisteren of interactie (vrijwel) niet mogelijk is. Voor schriftelijke communicatie kan je onze masterclass duurzame verhalen schrijven volgen.

Inhoud en werkwijze

Je leert over de volgende onderwerpen en vragen. Meestal breng je daarvoor je eigen praktijksituaties en vragen in om mee te oefenen.

  • Wat zijn de pijlers voor een gesprek over duurzaamheid dat echt tot nieuwe inzichten kan leiden? Hoe kan je zo naar anderen luisteren dat gesprekken niet polariseren of langs elkaar heen gaan, maar zodat je kan verbinden vanuit behoeftes? Hoe ontdek je ‘common ground’ die motiveert?
  • Hoe kan je goed omgaan met drogredenen en denkfouten, die soms al te makkelijk ‘gepapegaait’ worden?
  • Welke doelgroep wordt door welke waarden en frames aangesproken?
  • Wat zeg je als jij de kans krijgt om een korte pitch of inleiding te houden voor een groep mensen voor (meer) klimaatactie?
  • Wat helpt bij dreigend conflict en voor meer verbinding én wat vraagt dit van jou? Het gaat erom de ruimte in jezelf te vergroten voor de ontmoeting met de ander (holding space).

Een speciale gastdocente zal je leren om ‘zenuwstelsels te lezen’ en laten ervaren hoe (co-)reguleren van je eigen en andermans zenuwstelsel werkt. Zo kan verbinding, nieuwsgierigheid en – uiteindelijk- verandering ontstaan.

Als je in staat bent sterke emoties of onverschilligheid te transformeren zul je effectiever zijn voor een transformatie van het systeem dan wanneer je ‘de vijand’ of ‘de onverschillige’ wilt bestrijden.

We oefenen veel in deze training. De verhouding theorie-toepassing en ervaring is ongeveer 30-70. Je kan bovendien profiteren van de geleerde lessen van je mede deelnemers die ook werken aan duurzaamheid. 

Zo wordt duurzaamheid een onderwerp dat mensen kan inspireren!

Lijkt het je leuk om eens voor te proeven van onze expertise over klimaatcommunicatie? Volg dan ons lunchwebinar over klimaatcommunicatie.

Resultaten

Na deze training heb je / kan je:

  • de pijlers voor een goed klimaatgesprek. Deze zijn geïnspireerd door de fijngeslepen methodes van KlimaatGesprekken, Deep Canvassing en Geweldloze Communicatie;  
  • geoefend en stappen gemaakt in voor jou lastige, ongemakkelijke gesprekssituaties;
  • effectieve reacties op veelvoorkomende dooddoeners en drogredenen rondom duurzaamheid.
  • een idee van de ‘gevoelige snaren’ voor diverse doelgroepen;
  • jouw ‘pitch’ voor klimaatactie geoefend en verbeterd;
  • de geleerde lessen van anderen die communiceren over verduurzaming;
  • signalen van je eigen en andermans bevriezing herkennen in spannende situaties en heb je handvatten om onverschilligheid te ontdooien en bruggen te bouwen. 
  • weet je wat je kan zeggen als je verhaal ‘gekaapt’ wordt in een groep, of als het stilvalt
  • weet je wat de kracht en valkuil van jouw communicatiestijl is 
  • weet je hoe je welwillende maar passieve collega’s beter kan activeren of voorbij hun belemmeringen kan coachen. Voor meer actie en eigenaarschap.
  • tijd om het geleerde in praktijk toe te passen en daarna nog in de training over bij te leren. 

“People don’t care how much you know, until they know how much you care.” 

Theodore Roosevelt

Begeleiders

Deze training wordt verzorgd door Manu Busschots (1977). 

Manu Busschots

Manu heeft sinds 2007 ervaring als coach en opleider van coaches en heeft daarmee zijn fundament gelegd voor goed verbinden, activeren en communiceren. Sinds 2016 is hij door gaan bouwen op dat fundament door zich te specialiseren in klimaatcommunicatie. Hij richtte Stichting KlimaatGesprekken op en is mede- auteur van de herziene ‘klimaatcoachgids’ en auteur van het boek: Van duurzaamheid naar deep change.

Wat Manu kenmerkt is een combinatie van diepgang, deskundigheid, rake observaties en praktische tips. 

Leonie Stekelenburg

De gastdocente is Leonie Stekelenburg. 

 

Leonie raakte als kind geïnspireerd om toe te werken naar het soort samenleving dat beschreven staat in Thea Beckman’s “Kinderen van Moeder Aarde”. Na een studie waarin ze complexe systemen leerde bestuderen, gevolgd door tien jaar ervaring in het bedrijfsleven op strategisch en bestuursniveau, besefte ze dat de systemen alleen getransformeerd kunnen worden, als we ook werken aan de denkkaders en het bewustzijn dat ze heeft voortgebracht.

Sindsdien heeft ze via meerdere leerwegen op dat vlak (o.a Joanna Macy, somatisch lichaamswerk en deep ecology) een eigen antwoord gevonden op de vraag hoe echte transformatie werkt en past ze haar expertise over het zenuwstelsel toe voor klimaatcommunicatie.

Praktisch & kosten

De dagen zijn van 9.30-17.15 uur, in Amersfoort, op vijf minuten lopen van het station en met parkeerplek voor de deur.

De volgende training staat gepland voor di. 3 en woe. 4 juni en do. 3 juli. Data voor later in het jaar staan in het aanmeldformulier.

Voor deze 3 daagse training zijn de kosten, inclusief lunch, 1.025,- euro per persoon (excl. BTW). Zou dit je deelname belemmeren? Per groep zijn er 2 solidariteitplekken beschikbaar tegen het tarief van 525,- euro (excl. BTW).

De groep is minimaal 6 en maximaal 10 mensen groot. 

Wil je overleggen of deze training iets voor jou is? Neem dan gerust even contact op.

aanmelden

Ervaringen

Ik vind deze training een aanrader als je een verdiepende slag wilt maken in impactvoller communiceren over een beladen en complex topic als klimaat, toepasbaar in een business context. Je leert onder andere hoe je vanuit je eigen behoefte meer ruimte kunt creëren, en met bewuste inzet van communicatietechnieken meer impact kunt maken.

Marieke van der Heijden, bol.com

“Ik vond de cursus erg geslaagd. Het heeft me gesterkt in mijn idee om meer met waarden te gaan doen, en hiervoor heb ik een klein project opgezet binnen onze organisatie. In mijn communicatie vind ik het nog steeds lastig, maar ik ben wel een stuk milder geworden, omdat ik heb geleerd dat boos worden het niet beter maakt.”

Geerte, onderzoeker

“De training leert je hoe je op een waardevolle manier over het klimaat kunt communiceren met verschillende doelgroepen.”

Angelique Sijsenaar – Business Analist sustainability

De training geeft op een heldere manier inzicht in hoe je een goed klimaatgesprek kan voeren, door direct te oefenen is de informatie van de dag ook goed blijven hangen en kan ik het geleerde direct aan collega’s vertellen en het inzetten in gesprekken. Het is te gebruiken bij alle onderwerpen waarbij sprake is van polarisatie.

Mireille Peletier, Projectleider duurzaamheid en energietransitie bij de Tintengroep

Aanmelden

    Ik kies voor

    Contact gegevens




    Facturatie

    Tarief?*

    *Vink je tariefskeuze aan.

    Lees meer over de tariefkeuze op de pagina van de training of het leertraject.


    Nog vragen of opmerkingen?

    De reflectieflits ontvangen?

    De reflectieflits is onze maandelijkse inspiratiemail. Afmelden is eenvoudig. Maar dat doen de ruim 750 abonnees zelden.

    Annulering

    Alleen nog het vinkje voor de annuleringsvoorwaarden. Soms loopt het anders dan voorzien, waardoor je wilt of moet annuleren. We zullen dan altijd overleggen, om dit zonder kosten mogelijk te maken. Maar ook wij zijn verplichtingen aangegaan. Dus hebben we de volgende voorwaarden als vangnet: tot 4 weken voor aanvang zijn er geen kosten. Tot 2 weken voor aanvang krijg je 50% van je betaling retour. Nog later betaal je bij annulering 100%. Vink hier het volgende vakje aan voor akkoord*: