Blogs

Loskomen

Blog – door Manu Busschots

Ieder mens wordt geboren met een innerlijk vuur om te leren, te groeien, lief te hebben en te verwezenlijken. Om zelf groter te worden en om belangrijke dingen om zich groter te maken en te verbinden. Dat is de levensdrang. 

Tegelijk worden we allemaal geboren met een overlevingsdrang. Dat zorgt ervoor dat we luisteren naar onze angsten, alert zijn op risico’s en ook enorm graag erbij willen horen. Wat verwachten anderen van ons, hoe zorgen we voor zekerheid? 

Op een bepaalde manier zou je kunnen zeggen dat onze levensdrang voedt dat we impact maken. En dat onze overlevingsdrang voorkomt dat impact ons treft. Als we loskomen van onze overlevingsdrang, hebben we de beste toegang tot onze levensdrang en liefde. Persoonlijke groei is mijn ruime ervaring in het begeleiden van mensen ook altijd een vorm van toegenomen liefde. Liefde voor zichzelf, of anderen, of het gehele leven. 

Loskomen helpt ons dus om de voorwaartse energie te voelen en de richting of het doel ervan. Waar ben jij voor op aarde als je je levensdrang volgt? Geen makkelijke vraag, misschien wel een onmogelijke vraag, zolang we in beslag genomen worden door onze overleving. De waan van de dag in kleiner opzicht, en soms grotere dingen die echt vragen om eerst onze basisbehoeftes en veiligheid op orde te hebben. 

Gevoelsmatig hebben we wel door dat vastzitten aan onze overlevingsdrang vermoeiend is, dus verdoven we onszelf met alcohol, lekkers, of andere gevoelens zoals sporten en de kick van hard werken. Of we leiden onze hersens af door iets anders dat ze dan in beslag neemt: een netflix serie of een spannend boek. Het helpt tegen de vermoeidheid, maar is niet hetzelfde als echt loskomen. Echt loskomen is helemaal open staan, zonder veel prikkels of afleiding van buiten.

Het is de ruimte voelen (en soms helpende prikkels om die ruimte te openen) om naar je innerlijke stem te luisteren. Om zo waar te nemen wat je raakt, wat je wilt, waar jij je aan wilt verbinden als niets hoeft. Het zaadje van een plant in een ideale, ondersteunende bodem ontvouwt zich optimaal. In een storm of bij een grote droogte lukt dat niet of minder. 

Deze maand weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots