Blogs

Gewoontes

Blog – door Manu Busschots

Discipline of wilskracht wordt door de meeste mensen overschat en onze gewoontes worden door de meeste mensen onderschat.

Er is veel onderzoek dat laat zien dat je wilskracht kan vergelijken met een soort spier: je kan hem inzetten, maar hoe vaker je dat doet, hoe meer uitgeput die spier wordt. Sowieso is je wilskracht op het einde van de dag altijd al wat meer moe of uitgeput dan aan het begin. Dat is het moment dat het dus mis gaat met je voornemen van ‘op tijd naar bed’, ‘minder snoepen’ en dergelijke…

Er is ook onderzoek dat laat zien dat onze hersenen niets liever doen dan lui zijn. Alles waar de hersenen niet extra over hoeven na te denken, zijn ze geneigd om te doen. Daar vallen ook gewoontes onder. We doen het omdat we het altijd zo doen, punt.

Gewoontes zijn dus hardnekkig en wilskracht is beperkt. Dat kan je als deep changemaker ook in je voordeel laten werken door eigen behulpzame gewoontes in te laten slijten (met zo min mogelijk wilskracht, soms is dat even zoeken).

Bedenk op momenten dat je goed in je vel zit en veel toegang hebt tot wijsheid en wilskracht wat een ondersteunende gewoonte kan zijn. Spreek vervolgens met jezelf af ‘ik volg mijn gewoontes’ (geen redeneringen voor elke gewoonte op zich, maar een simpele basisafspraak dat je gewoontes volgt), gun jezelf wat flexibiliteit, maar wel altijd als ‘uitzondering op de regel’. En laat je dan eens verrassen door hoeveel impact kleine dagelijkse of wekelijkse gewoontes op de langere termijn hebben.

Wat maakt het nu uit als je ‘elke dag 10 minuten wat inspirerends leest?’. Dat is ruim een uur per week, een dikke 60 uur inspiratie op jaarbasis. (mijn gewoonte is: ik heb altijd twee inspirerende boeken klaarliggen om in te lezen). Hoe denken jullie dat ik al deze reflectieflitsen en inspiratieposts op LinkedIn blijf vullen : )
De klassieker op het gebied van persoonlijk leiderschap is niet voor niets ‘de zeven gewoontes van effectief leiderschap’ van Stephen Covey.

Ook deze maand weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots