Blogs

Onverschilligheid

Blog – door Manu Busschots

Of mensen echt iets gaan doen, dat hangt in ieder geval van meer dingen af dan de vraag of ze het belangrijk vinden. ‘Verschilligheid’ leidt dus niet automatisch tot actie. Omgekeerd geldt ook dat mensen die geen actie nemen zeker niet altijd onverschillig zijn.

Voor actie is ook handelingsperspectief nodig: wat kan ik doen? En er is vertrouwen nodig dat wat je kan doen, ook succes zal hebben, verschil maakt. Als je een actie hebt die je kan doen en waar je in gelooft, dan is er ook nog gelegenheid nodig. Gelegenheid kan weer bestaan uit zaken zoals: geld, tijd, geen andere prioriteiten, et cetera. 

Kortom: tussen motivatie en actie kan een hoop dagelijkse drukte, twijfels of onvermogen in komen te staan. Dat is schijnbare onverschilligheid. Niet makkelijk, maar wel mogelijk om die weg te nemen als jij wil dat mensen meer duurzame acties nemen.

Een tweede vorm van schijnbare onverschilligheid is dat we ons hart niet tegelijk voor heel veel dingen kunnen open stellen. De ‘pool of worry’ is beperkt. Als je zelf bijvoorbeeld ziek bent en geldzorgen hebt, dan is er vaak al geen ruimte meer over voor leed van een ander, laat staan ‘wereldleed’. Tip voor duurzame doeners is dan ook om liever proberen in te spelen op de ‘pool of pleasure’ dan op de ‘pool of worry’. Want als je ziek bent en geldzorgen hebt, is er soms nog wel ruimte voor een fijne wandeling of Netflix serie. Mensen maken net wat makkelijker ruimte voor plezierige dingen, dan voor zorgen. 

Tot slot een reflectie over wat mensen nu echt raakt, of niet. Daar heeft de psychologie ook boeken vol over geschreven, maar laat ik een opvallend resultaat aanhalen over onderzoek naar klimaatactie. Een van de sterkste voorspellers voor de de vraag of mensen in actie komen voor het klimaat is hun antwoord op de vraag: “denk je dat klimaatverandering jou persoonlijk raakt of zal raken?”. Als het antwoord ja was, dan was de kans veel groter dat ze in actie kwamen dan wanneer het antwoord nee was.

Het persoonlijk kunnen maken is dus een hele belangrijke gespreksvaardigheid voor wie meer klimaatactie wil bevorderen. Weet wat de ander echt bezig houdt en hoe er een verband is tussen die motivatie en klimaatactie. Liefst nog in voordelen en liefst nog door de ander zelf bedacht.

Deze maand weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots