Blogs

Positieve verwachtingen

Blog – door Manu Busschots

Negatieve verwachtingen zijn een functioneel onderdeel van onze psyche, ons psychologisch ego. Het is bedoeld om ons te beschermen tegen pijn. Pijn in de vorm van bijvoorbeeld afwijzing, teleurstelling of verspilde moeite.

Het nadeel is echter dat veel negatieve verwachtingen opgedaan worden in de loop van het leven. Ouders vertellen je over de gevaren van de wereld, of jijzelf hebt wat moeilijke eerste ervaringen. En voor je het weet wordt je ego ruimte zo de beperkte factor voor je eco impact. Want wat voor jou als kind gevaarlijk was, hoeft dat niet voor jou als volwassene te zijn. En wat je ouders of anderen dachten dat gevaarlijk was, hoeft ook niet per se waar te zijn.

Voor duurzaamheid in het bijzonder is het nuttig om alle verwachtingen eens goed opnieuw te bekijken. Kan het echt zo’n kwaad om niet de laatste kleding of spullen te hebben? Is het verstandig om jezelf niet uit te spreken met een afwijkende mening? Bij dit soort vragen loop je al snel tegen je ego op die je zal proberen te beschermen tegen afwijzing. Daarmee beschermt je ego jou, maar niet ons. Ego kan in de weg staan van eco.

Het is makkelijker als je onder gelijkgestemden bent, dan weet je dat ze jou niet zullen afwijzen en zijn de verwachtingen positiever. Positieve verwachtingen van anderen kunnen je vleugels geven. Van een coach, een groep gelijkgestemden, maar ook zeker van jezelf. Ik ziet het vaak terug in biografieën van succesvolle mensen: ze hebben een ontembaar optimisme en zelfvertrouwen. En dat maakt dat ze succesvol zijn. Niet andersom.

Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots