Blogs

Rechtvaardig

Blog – door Manu Busschots

Als socioloog ben ik opgeleid in hoe samenlevingen ingericht zijn. En dan leer je onder andere dat rechtspraak weinig te maken heeft met moraal, en alles te maken heeft met sociale consensus en macht.

Sociale consensus kan je nog zien als een benadering van moraal: als de democratische meerderheid iets vindt, dan wordt dat uiteindelijk een wet. Vaak lopen de wetten iets achter op die moraal. Heel soms iets voor. Maar bijna nooit is de wet hetzelfde als de heersende moraal.

Dat is ook zo, omdat niet iedereen dezelfde toegang heeft tot de macht van wetten maken. Dat gaat immers niet alleen via de politiek, maar ook via lobbyen, via de ambtenarij en via de media. En de macht in de politiek is al niet gelijk verdeeld (kijk naar het aantal lager opgeleiden in de volksvertegenwoordiging) en bij die andere kanalen al helemaal niet.

In andere landen nog duidelijker dan hier misschien: het voorbeeld van Rupert Murdoch, die eigenaar is van heel veel media, waaronder van Fox Media dat bekend staat als kritisch op klimaatbeleid. Rupert kwam weer aan zijn macht onder meer door de erfenis van zijn vader.

Afijn, het plaatje begint duidelijk te worden. 
Sociologisch gezien valt er enorm veel af te dingen of de wet ook de moraal vertegenwoordigt.

En dus moet je als burger goed blijven nadenken over je eigen morele kompas. En soms iets meer doen dan de wet misschien (het is geen wet om zonnepanelen te nemen, of plantaardiger te eten) en soms misschien ook wat minder (waarom zouden we belasting betalen voor de nota bene winstgevende én voedsel voorziening ontwrichtende fossiele industrie)

Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots