Blog – door Manu Busschots
Hoe krijgt een appelboom de lekkerste, rijpe appels? Dit blog is geen tuinders cursus, maar uit deze vraag valt een hoop inspiratie te halen voor het ervaren van natuurlijk geluk.
Allereerst moeten de omstandigheden goed zijn. Genoeg regen, genoeg zon, genoeg voedingsstoffen in de bodem. Met ook een beetje geluk wellicht dat tegenslagen zoals stormwind of een insectenplaag of bladziekte uitblijft. Voor onze eigen levenskeuzes kunnen we ook kijken naar de omstandigheden en naar onze eigen wortels. Hoe vruchtbaar zijn de omstandigheden om dit nu te gaan doen? Hoe stevig zijn onze wortels voor het voeden van deze actie? Als het antwoord is: ‘onvoldoende’, dan is toch doorgaan forceren en zal het niet leiden tot natuurlijk geluk. Moet je dan je passie of idee maar niet najagen? Nee, natuurlijk niet, gelukkig zijn we geen bomen. Wij kunnen actief zoeken naar een andere omgeving of een ander moment waardoor de omstandigheden vruchtbaarder worden.
Ten tweede krijgt een appelboom lekkere appels en geen peren. Hij doet waar hij van nature en vanaf de geboorte al goed in is. Waar ben jij van nature al goed in? We hebben zelfs een mooi spreekwoord over ‘de appel die niet ver van de boom afvalt’. Betekent dit dat we niet iets radicaals anders kunnen gaan doen dan onze ouders of dan ons opgroeien ons meegaf? Nee, maar onze wortels en onze aard geven wel informatie. Met wie in je familie voel jij je verwant? Wat deed je als kind al? Dat zijn inzichtgevende vragen voor het zetten van je loopbaankompas voor natuurlijk geluk. We zijn niet ons verleden. De spreekwoordelijke vraag of jij een appel of een perenboom bent kan je ook heden- of toekomstgericht maken. Waar voel jij je thuis? Wat gaat jou het meest natuurlijk af in gezelschap? Bij het uitvoeren van een bepaalde taak?
Ten derde zal een appelboom veel grotere, rijpe appels krijgen als je hem goed snoeit. Zo kan alle levensenergie en voedingstoffen ten volle benut worden voor een paar appels. De verhouding tussen ‘producent’ en ‘productie’ moet kloppen voor de beste oogst. Een grote stevige boom kan makkelijk tientallen appels voortbrengen en een kleiner boompje kan net zulke smakelijke appels voortbrengen, maar wel maar een paar. Als je niet snoeit en als je (dus) niet produceert in verhouding tot je energie en vaardigheden, dan krijg je veel moeilijker natuurlijk geluk.
Kortom: om op te bloeien heeft een appelboom de juiste omstandigheden nodig, richt hij zich op de vruchten die bij hem passen en helpt het als hij daar niet teveel van wil maken. Welke ideeën geeft je dit voor het in balans brengen van en voldoening krijgen in je eigen leven en werk?
We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.
Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.
Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,
Manu Busschots