Blogs

Experimenteren

Blog – door Manu Busschots

De meest succesvolle teams durven experimenteren, blijkt uit onderzoek. Er is genoeg psychologische veiligheid om fouten te durven maken en om al doende te leren.

Als ik teams begeleid of een teamcoach training geef zie ik vaak het tegendeel gebeuren. Vanuit een onderstroom van zorgen maken of onduidelijkheid wie de macht heeft (lees: knoop kan doorhakken), blijven teams praten en voor- en nadelen op een rij zetten of herhalen naar elkaar toe. Daar gaat veel kostbare tijd mee verloren en als er dan eenmaal begonnen wordt, dan blijkt het toch altijd net iets anders te gaan en alsnog nodig om bij te sturen. Of dat heel veel discussie achterwege had kunnen blijven.

Dat verklaar ik uit het feit dat onze reflectie vooraf noodzakelijkerwijs altijd beperkt is. Hoe smaakt iets dat je nog nooit geproefd hebt? Breder gezegd: voor ons verstand is het vrijwel onmogelijk om zintuigelijke ervaringen vooraf in te schatten. Terwijl dat voor ons gevoel bij een situatie of werkwijze weer zo belangrijk is. En dat gevoel op haar beurt beïnvloedt veel sterker dan we denken onze gedachten, blijkt weer uit diverse andere onderzoeken. 

Vooraf is het dus maar beperkt mogelijk om de eigen beleving goed te voorspellen. En het experiment – gewoon doen – is al helemaal belangrijk om achter de beleving van anderen te komen. En die beïnvloedt natuurlijk weer je eigen beleving. Steve Jobs vroeg niet aan mensen of ze de eerste Iphone wilde hebben. Misschien was hij dan wel ontmoedigd geraakt door negatieve reacties zoals in het klassieke filmpje van Frans Bromet over dat nieuwe ding: een mobiele telefoon. Hij bouwde de iphone gewoon, ging het experiment aan en bracht zo grote, diepgaande verandering in de telefoonmarkt. 

Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag

We vinden het altijd leuk te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots