Blogs

Natuurbeleving, sleutel voor verandering

Blog – door Manu Busschots

Natuurbeleving is een psychologische sleutel om het slot open te maken voor echte verandering. Ik licht toe.

Uit onderzoek blijkt dat er één vraag is, met de grootste voorspellende waarde of iemand daadwerkelijk actie neemt tegen klimaatverandering. En dat is de vraag: “Denk jij dat klimaatverandering jou persoonlijk zal raken?”. Als mensen daarop “ja” antwoorden, dan is de kans heel groot dat ze ook “ja” antwoorden op de vraag of ze persoonlijk in actie zijn voor een beter klimaat. En dat is goed verklaarbaar vanuit wat we weten over gedragsverandering.

Ons handelen wordt namelijk veel vaker en sterker bepaald door emoties dan door argumenten. Pijn is een natuurlijke motivator om van weg proberen te blijven en plezier een motivator om naartoe te bewegen. En hier is natuurbeleving dus duidelijk in het voordeel ten opzicht van natuurkennis. We weten al decennia dat het de verkeerde kant opgaat met de planetaire grenzen van klimaatverandering, bio-diversiteit, et cetera. Maar ja, dan komt de emotie langs, zoals bijvoorbeeld “Die lijsttrekker is zo saai of zuur” (politieke keuzes) of “Ik wil niet koud, nat met een verregend kapsel aankomen” (persoonlijke keuzes qua vervoer). En die winnen het voor de meeste mensen gewoon meestal.

Als mensen de natuur gaan beleven, dan gaat de emotie mee bepalen. De droogte die voelbaar is in je favoriete park of eigen tuin. De hittegolf of hoosbui die je even niet trekt. Daar wil je veel sneller iets aan doen! Maar dan moeten mensen wel een favoriet park in de buurt hebben en/of kennis van dat (bijvoorbeeld) hun hond een gevaarlijke tropische ziekte kan oplopen door warmere temperaturen et cetera. Hier liggen kansen voor deep changemakers om hun impact te vergroten. Om een sleutel voor systeemverandering sterker te maken.

Hoe meer we de natuur gaan beleven, hoe meer we ervoor in actie zullen komen. Dat geldt overigens ook op een positieve manier voor je eigen vitaliteit (maar daarover vast een andere keer meer). Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het altijd leuk te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op. En ben je benieuwd wat een dag vol natuurbeleving jou brengt? Dan ben je van harte welkom tijdens een stiltedag in de natuur.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots