Blogs

Het Ondenkbare

Blog – door Manu Busschots

In het boek ‘hoe verander je een mening’, kwam ik een treffend psychologie experiment tegen. Het laat zien hoe emoties heel erg ons denken en doen sturen. 

Deelnemers werd een geel papiertje gegeven dat ze 20 seconden in hun mond moesten doen. Als het groen zou worden, dan zouden ze géén akelige erfelijke ziekte hebben. Omdat het gewoon papier was, veranderde het nooit van kleur. Maar mensen wachten soms minutenlang om het te zien veranderen. Vaak controleerden ze tientallen keren en soms vroegen ze of het papiertje nog mee naar huis mocht. Ze namen met andere woorden nogal veel moeite om ‘het ondenkbare’ uit te sluiten.

Andere deelnemers kregen ook zo’n geel papiertje, maar met de boodschap: als je de akelige ziekte wél hebt, dan zal het binnen 20 seconden groen worden. Ze wachten even, keken doorgaans 1 keer, gaven het strookje terug en liepen de zaal uit. Het ondenkbare was niet gebeurd. Prima, dan willen ze er ook geen seconde langer mee bezig zijn. 

Hoe kunnen changemakers die praten over zaken die emotionele beladen zijn dit nu gebruiken, zodat ook deep change mogelijk wordt?

Immers het einde van onze beschaving, c.q. systeeminstorting, maar ook het ‘afpakken’ van je favoriete gerecht of vakantiebestemming zijn van die beladen onderwerpen. En dus komt deze reflex naar boven, zowel bij jezelf (doe jij aan duurzaamheid = goed genoeg, of aan deep change = wat er echt nodig is?) als bij de ander (die al snel kritisch wordt en afhaakt). Het ondenkbare denkbaar en mogelijk maken, heeft alles te maken met emoties. 

Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots