Blogs

Ophef

Blog – door Manu Busschots

Draagt de ophef over radicale acties bij aan draagvlak voor goed klimaatbeleid? Dat is ook besproken door Reint Jan Renes, lector aan de HvA. Zijn LinkedIn bijdrage is lezenswaardig en spreekt van het ‘radical flank effect’. Wat zoveel wil zeggen dat radicalere acties het beeld verschuiven van ‘wat gematigd en redelijk’ is. Waardoor wel degelijk het draagvlak kan groeien in de altijd grotere ‘midden groep’.

Natuurlijk maakt het wel uit waar de ophef over gaat. De geschiedenis van grote omwentelingen laten zien dat geweldloosheid sneller de sympathie wint of behoudt voor massaal draagvlak dan gewelddadige acties. De actievoerder die kunst besmeurden zochten hierin bewust het randje op. Het schilderij is niet groots beschadigd, maar er is natuurlijk wel schade. Over deze ophef is goed nagedacht.

Maar gaat de inhoud dan niet verloren door alle ophef? Interessante vraag en voorbeeld uit de praktijk is dat dezelfde avond dat Jelle de Graaf bij Beau/Jinek aan tafel zat, Rozemarijn van ‘t Einde in de andere talkshow Op1 zat met haar inhoudelijke verhaal. Waar niemand over praatte de dagen erna. Die inhoud ging dus ook verloren, waarschijnlijk nog meer.

Een laatste reflectie over ophef gaat over de onderlinge gesprekken die het opleverde bij klimaatbewuste mensen. Ik merkte vooral veel ongerustheid ‘of dit de zaak nu wel goed zou doen’. Ook op identiteitsniveau ontstond een spanningsveld: ‘ik ben voor meer klimaatactie, maar…’ . Sterke gevoelens die een uitweg zochten in online argumentaties.

De vraag is wat het effect daarvan was. Je hart luchten is goed voor je vitaliteit. Je hart luchten terwijl je iemand anders probeert te veranderen is nooit zo effectief. Zelf lukte het me redelijk om mijn oordeel op te schorten. Ik voelde opwinding dat het misschien een nieuwe kans zou zijn, en ook ongerustheid dat het averechts zou werken. Maar vooral voelde ik spanning over de vraag of de verbinding die er meestal is bij klimaatbewuste mensen zou verwateren of zelfs zou doen omslaan in onenigheid. Waardoor je samen minder sterk staat.

Ik heb me dus weinig bemoeid met online discussies, vooral geluisterd. En ook aangegeven: “de steen is in de vijver gegooid, laten we de rimpelingen even afwachten.” En zo is het nog steeds een beetje. De geschiedenis of de komende maanden zal leren of het nu handig was en wat moreler is. Maar hier ben ik wel van overtuigd: ik heb respect en bewondering voor iedereen die de moed heeft om het te proberen! Want met business as usual gaan we er niet komen. Probeer dus die steen in een vijver te gooien, op een manier die bij jou past. 

Als deep changemaker is het goed om te beseffen dat een systeem altijd zichzelf in stand wil houden, en dat echte verandering dus nooit helemaal zonder schuring zal zijn. 
Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots