Blogs

Van zorgen naar actie

Blog – door Manu Busschots

De voorspellingen van de toekomst van onze leefomstandigheden zijn bar slecht. Meer stormen, meer droogte, meer mislukte oogsten, minder zuurstof in de lucht, enfin je kent het lijstje wel… Moeten we die zorgen dan ook maar negeren? Immers, persoonlijke ontwikkeling leert ons dat zorgen maken vaak onterecht en ineffectief is.

Ja en nee natuurlijk.

Ja, in de zin van dat het je helpt om te beseffen dat het ook kan meevallen, dat de toekomst ongewis is en dat óók als de zorgen wel gaan uitkomen, het jou of de planeet niet helpt om daar meerdere keren per dag (of zelfs per week) bij stil te staan. Dat heet werken aan je vitaliteit.

Maar het antwoord is ook nee. Uit eigen ervaring weet ik dat het ook weer gaat knagen als je te lang je zorgen op dit vlak negeert. Je bent ontrouw aan jezelf op die manier en je ontneemt jezelf de kans om je negatieve gevoelens te laten transformeren in positieve gevoelens. Om van angst naar actie te gaan, zoals in de Ted-Talk van Renee Lertzmann gesteld wordt. En ook heel objectief: als we niets doen worden de kansen alleen maar kleiner voor een zonnige toekomst.

We hebben naast vitaliteit, dus ook veranderkracht nodig. Het balanceren tussen die twee is een echte deep changemaker vaardigheid. Vandaar voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker. 

Reflectievraag

We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots,

06-46633658