Blogs

Actionable

Blog – door Manu Busschots

Als we weten waar we energie van krijgen en waar we goed in zijn, dan gaat het pad naar de grootste vervulling en impact toch echt verder via doen, vaak samen met anderen. Daarvoor is dingen actionable maken of vooral ons richten op zaken die actionable zijn dus een belangrijke succesfactor.

Leiderschapsgoeroe had het al over de cirkel van invloed versus de cirkel van betrokkenheid. Effectieve mensen vergroten hun cirkel van invloed en focussen zich ook bijna alleen op die cirkel. Weinig effectieve mensen voelen zich betrokken zonder acties, of richten zich op acties die wel betrokken voelen maar weinig invloed hebben. Het delen van berichtjes die je boos maken op social media is daar een mooi eigentijds voorbeeld van.

Natuurlijk hopen we dat we invloed hebben, ook als we actief zijn op social media. Om daarin scherp te blijven kies ik voor het woord ‘actionable’ in plaats van ‘invloed’. Je kan jezelf afvragen: wat hoop ik dat de ander gaat doen door dit gesprek, of doordat ik dit bericht deel? En als je geen idee hebt, waarom zou je dan je energie en tijd erin stoppen?

Bij de winterrust periode, de periode van loslaten en terug naar de basis, past ook heel goed de vraag hoe jouw eco-systeem je helpt bij je impact? Met eco-systeem bedoel ik bijvoorbeeld welke groepen jij in zit, welke netwerken je aan meedoet en welke terugkerende bijeenkomsten jij hebt.

Deze maand daarom weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. Hij combineert de kracht van ‘actionable’ en de periode van winterrust.

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots