Blogs

Voeding

Blog – door Manu Busschots

Dagelijks zitten we in een stroom van het leven. Er gaat van alles door ons heen: gedachtes, gevoelens, en fysieke zaken zoals zuurstof, water, voeding. Een tegeltjes wijsheid luidt: ‘garbage in, garbage out’. Vrij vertaald betekent dit dat je weinig impact zal maken als je slechte voeding en prikkels om je heen hebt. 

Wat dat betreft wordt ‘wilskracht’ of ‘je purpose kennen’ overschat door sommige denkers in persoonlijk leiderschap. Psychologisch onderzoek toont keer op keer aan dat onze wilskracht net als een spier uitgeput kan raken. Slechte voeding, letterlijk en figuurlijk, zorgt er voor dat die uitputting bovendien nog sneller optreedt.

Maar misschien nog wel belangrijker is het inzicht dat ‘iets willen’ niet plaatsvindt in een vacuüm, in een soort laboratorium setting. Wat we willen en hoe duidelijk we dat kunnen voelen of toelaten als motivatie voor ons handelen, vindt plaats in de dagelijkse drukte. Als die ons voedt met allerlei #fophef, of met suikerrijke voeding, dan is het veel lastiger om goed je ‘ogen op de bal te houden’. 

Een groot deel van persoonlijk leiderschap gaat dan ook over het creëren van de goede omstandigheden, onder andere door de juiste mensen om je heen te verzamelen, maar dus ook door je letterlijke en figuurlijke voeding te verbeteren. Het wordt dan veel makkelijker om geïnspireerd en energiek aan de slag te gaan met jouw missie. Het gaat dan niet meer om wilskracht, maar om het voeden en vrijmaken van het vuurtje. 

Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots