Blogs

Besluitvaardig   

Blog – door Manu Busschots

Ik hou deze reflectie praktisch en noem drie valkuilen waardoor we soms slechtere besluiten nemen.

Eén disclaimer: besluiten is afwegen bij kleinere of grotere onzekerheid. Dus soms pakt een goede manier van besluiten nemen toch slecht uit, of een slechte manier van besluiten pakt toch goed uit. Het gaat bij deze valkuilen dus meer om de ‘wet van de grote getallen’ die leert dat je gemiddeld genomen je kansen kan verbeteren.

  1. Besluiten om ‘ervanaf te zijn’
    Soms levert een dilemma een ongemakkelijk gevoel op. Het is vaak beter om dat nog even te verduren en onderzoeken, dan om maar een besluit te nemen om ‘ervanaf’ te zijn. Als je niet echt een ja voelt, dan volgt die meestal ook niet als je het maar gewoon besluit om niet meer te hoeven twijfelen.
  2. Besluiten op basis van ‘lijstjes’
    Je kent ze wel: lijstjes met producteigenschappen om verschillende producten te vergelijken bij een webshop. De meeste besluiten in het leven zijn geen ‘product’, dat zich zo makkelijk laat vergelijken. Zelfs bij die producten kan je je afvragen of de eigenschappen genoeg zijn: hoe weet de webshop jouw smaak, jouw gebruik van het product? Zijn er niet andere oplossingen voor datgene waar je het product voor wil vergelijken? Zo’n lijstje is zelden compleet en al snel te complex om goed te overzien. Daarvoor heb je weging nodig en dat kan onze intuïtie en gevoel beter dan ons rationele brein. Mijn tip zou zijn: als je het niet gaat beleven / gebruiken als een lijstje, besluit er dan niet over met een lijstje….
  3. Besluiten te groot of definitief maken
    Zoals ik al zei: besluiten is vaak afwegen bij onzekerheid. Dus je kan er naast zitten. Ik zag zelf 6 jaar lang op tegen de stap van zelfstandig ondernemerschap, maakte dat besluit wel heel groot voor mezelf en het voelde (achteraf bezien) veel te definitief. Toen ik zes maanden bezig was had ik geen spijt, maar dacht ik ook: stel dat ik nu wel spijt zou hebben, dan kan ik toch gewoon weer solliciteren?

Ander voorbeeld: succesvol ondernemer Richard Branson kocht ooit voor een paar miljoen pond vliegtuigen voor zijn ‘Virgin air’ maatschappij in een tijd dat de luchtvaart in een crisis zat. Niemand durfde zo’n grote investering toen aan. Hij onderhandelde slim met Boeing, dat zij de toestellen zouden terugkopen na 1 jaar voor 80% van de prijs als hij ze niet ingezet zou krijgen. Hij maakte daarmee het besluit minder definitief en groot.

Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker.

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots