Blogs

Natuurlijke groei  

Blog – door Manu Busschots

Moet je nu heel spiritueel zijn om te accepteren dat de bovenstroom de onderstroom volgt? Dat alles wat je aandacht geeft groeit. Volgens mij niet. We maken elke dag honderden kleine en soms wat grotere keuzes. De impact die we maken is een optelsom van die keuzes. Welke woorden je gebruikt in je berichten, hoe snel (of langzaam) je reageert, wat je in je mond stopt, hoeveel je beweegt (trap of lift?), et ecetera.

Natuurlijk heeft het dan invloed of jij tijdens al deze keuzes en activiteiten zoveel mogelijk vanuit je verlangen, of vanuit vermoeidheid, boosheid of een andere staat van zijn. Wie zien de werkelijkheid niet zoals die is, maar zoals we zelf zijn, zei psycholoog Jung ooit. Hij bedoelt daarmee dat er een hoop interpretatie, selectie (filteren) en projectie zit bij onze waarneming van de wereld. Dus dat woord dat je kiest is raak voor een ander (of niet), de snelheid van reageren is prettig voor een ander (of niet), de persoon die je opzoekt kan je helpen (of niet), et cetera. Dit is een belangrijke mechanisme achter natuurlijke groei.

Er zijn nog meer mechanismes als je kijkt naar de natuur, zoals in welke fase je wat probeert te doen. In de lente zaaien en bloesemen is prima. In de winter pure tijdverspilling. 

Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots