Blogs

Boeken lezen 

Blog – door Manu Busschots

Niet zo heel lang geleden noemde ik in deze nieuwsbrief al het principe ‘garbage in, garbage out’. Kort gezegd: als je slechte of matige dingen tot je neemt, zal ook je impact lager zijn. 

Vergelijk eens even de gemiddelde inhoud die je op je telefoon leest, met de gemiddelde inhoud die in een boek staat.

Telefoon: vaak zijn mensen gehaast geweest bij het schrijven en niemand heeft gecontroleerd of wat ze bedoelden ook goed is verwoord. Soms is een email of whatsapp bericht in cc of een algemene groep gezet. De kans dat je dus een niet zo relevant en niet zo doordachte tekst tot je neemt is vrij groot. 

Boek: vaak zijn mensen eerst gaan nadenken over doel en opbouw van een boodschap. Na dit wikken en wegen, zijn ze gaan schrijven. Die tekst is vervolgens gecontroleerd door meelezers en een eindredactie. Boeken worden natuurlijk willekeurig aangeboden, maar via een inhoudsopgave en achterflap kan je wel kijken of de inhoud past bij wat jij zoekt. Het is het vak van uitgevers om na te denken over de vraag: is dit boek een goede, nieuwe manier om de potentiële koper te helpen bij zijn wensen of problemen? Zo nee, dan wordt het niet uitgegeven. De kans is dus vrij groot dat als een boek je aanspreekt, je hier waarde uit gaat halen.

Ik heb gezocht naar gemiddelde leessnelheden en kom voor een boek van 250 pagina’s (niet toevallig gekozen, want dit betreft mijn boek), uit op een kleine 8 uur lezen. Met een half uurtje lezen per dag, heb je dus twee weken lang virtueel een waardevolle adviseur voor jouw vragen ter beschikking – ter waarde van een hele werkdag. 

Lezen biedt bovendien nog meer: het brengt je geest en lijf tot rust. Dat is anders dan een spannende netflix serie of de dopamine shotjes van sociale media scrollen. Een deep changemaker die genoeg aan ontspanning doet, kan effectiever zijn op de momenten dat het ertoe doet. De waarde van ontspanning, troost, inspiratie naast waardevolle inzichten is groot.  

Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots