Blogs

Ontwerpen

Blog – door Manu Busschots

De evolutietheorie zegt dat alle prachtige levensvormen die we hebben en de balans daartussen een resultaat is van toevallige mutaties en survival van the fittest. Sommigen geloven dit niet en beweren dat onze natuur het resultaat is van Intelligent Design. Dat is in de biologie maar een kleine minderheid die we niet echt serieus nemen.

Maar gek genoeg ligt het voor onze visie op de maatschappij precies omgekeerd. Daar geloven we dat wij als mensen in staat zijn om complexe samenlevingen te ontwerpen en dat we niet het ‘slachtoffer’ zijn van toevallige mutaties en survival. 

Dat vindt ons ego fijn, dat gevoel van controle als we het zelf doen en dat gevoel van verwachtingen en hoop als we denken dat onze leiders dat voor ons zouden moeten doen. De vraag is echter of dit mentale model wel voldoende dicht bij de realiteit staat om echte transformatie en deep change te bevorderen.

Niemand kon vooraf voorspellen wat de impact op democratieën en zelfs de status van de wetenschap zou zijn toen studentje Mark Zuckerberg in 2004 begon met The Facebook.

Waarmee ik niet wil zeggen dat strategisch denken en ontwerpen zinloos is, maar ik wil wel een pleidooi houden om daarnaast oog te hebben voor werken met  ’emergente verandering’. Dat laatste is een soort continue, alerte dans met de werkelijkheid die zich ontvouwt in een samenspel van factoren en actoren. Het vraagt om een breder, intuïtief bewustzijn in plaats van het smallere, rationelere bewustzijn van geplande verandering.

Geplande verandering is goed in incrementeel verbeteren. Emergente verandering is goed in transformationeel veranderen. 

Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker. 

Reflectievraag


We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots