Na haar studie aan de Technische Universiteit in Delft, had Roos van Rhijn een bijbaantje in de Rotterdamse Haven. Ze gaf voorlichting over de bouw van de Tweede Maasvlakte. Via via raakte ze betrokken bij de aanleg van windparken op zee. “Daar werd ik me bewust van de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan”, vertelt ze. Het was een begin van een grote ommezwaai, zowel in haar werk als privé. “De Deep Changemaker Circles hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.”
Wanneer je werkt als uitvoerder in de energietransitie, ben je al behoorlijk duurzaam bezig, zou je zeggen. Maar waar Roos’ groene lampje ging branden, bleek dat bij haar collega’s heel anders te liggen, vertelt ze over haar tijd als windmolenbouwer.
“Ik merkte dat mijn collega’s het vooral vet vonden om met grote machines te werken, met die enorme krachten waar je op zee mee te maken hebt. Maar verder hadden de andere uitvoerders weinig met duurzaamheid. Het onderwerp was moeilijk bespreekbaar. ‘Dat is niet onze core business’, kreeg ik dan te horen. ‘Er moet gewoon geld verdiend worden.’ Daardoor voelde ik me er niet goed thuis. Ik was door het werk juist meer doordrongen geraakt van de urgentie van duurzaamheid.”
“Ik ging heel bewust kijken naar wat ik at, wat ik aantrok, hoe ik mezelf vervoerde, welke spullen ik kocht”
Roos ging op zoek naar andere manieren om met duurzaamheid bezig te zijn. “Ik ging heel bewust kijken naar wat ik at, wat ik aantrok, hoe ik mezelf vervoerde, welke spullen ik kocht. Het is heel intens om daar steeds mee bezig te zijn. Hoe bewuster ik werd, hoe somberder.”
Ook in haar werk gooide ze het roer om. Roos werd adviseur duurzaamheid bij de overheid. “Vanuit een landelijk programma voor dijkversterkingen adviseerde ik waterschappen over duurzaamheid. Maar het stond nogal ver van de praktijk af, dat lag me niet. Als adviseur vertel je anderen wat ze zouden moeten doen, maar het is altijd maar de vraag of dat ook echt gebeurt. Ik heb drie jaar in die rol gewerkt, maar ik werd er toch ook niet echt gelukkig van.”
Praten met gelijkgestemden
Via de stichting KlimaatGesprekken, waar ze vrijwillig klimaatcoach is, leerde Roos Manu kennen. Zo kwam ze de Deep Changemaker Circles op het spoor.
“Het fijne aan de Circles is dat je met gelijkgestemden kunt praten. Ik ben lang echt somber geweest over het thema duurzaamheid. Tijdens de Circles kwam ik tot het inzicht hoe ik mijn energie beter kon managen. En dat ik op zoek kon gaan, móest gaan, naar mijn diepste verlangen. Dat inzicht kwam in november 2023. Daarna heb ik een half jaar pauze genomen om goed te overwegen wat ik wel en niet wilde met mijn leven.”
“Tijdens de Circles kwam ik tot het inzicht hoe ik mijn energie beter kon managen. En dat ik op zoek kon gaan, móest gaan, naar mijn diepste verlangen.”
Deze herijking leidde tot een duidelijk lijstje van belangrijke zaken. Die moesten meer in balans komen, realiseerde Roos zich. “Werk, vrijwilligerswerk, mijn kinderen, natuur, buiten zijn”, somt ze op. “Vooral privé leidde deze zoektocht tot een grote wijziging.” Roos en haar man besloten een jaar geleden in te stappen in een woongemeenschap: Ons Dorpje Overeind, in Schalkwijk bij Houten.
“Afgelopen najaar is de bouw van ons huis gestart. In april verlaten we ons huidige huis en gaan we tijdelijk in een stacaravan op het terrein wonen.” Vol vuur vertelt ze over haar nieuwe woonplek. “Er komen zeven huishoudens te wonen op het terrein van een voormalige boerderij. De boerderij zelf en de oude schuur worden omgebouwd tot woningen en er zijn een twee-onder-een-kap en een hooischuur bij gebouwd. We hebben gezamenlijk een moestuin, een boomgaard en een voedselbos. En we hebben kippen en twee varkens.”
B&B voor respijtzorg
“Naast samen wonen gaan we in de nieuwe hooischuur ook een groene vergaderlocatie verhuren en komt er een B&B voor respijtzorg. Dat betekent dat mensen die thuis mantelzorg krijgen hier een tijdje kunnen komen logeren, zodat de mantelzorger even rust heeft”, legt Roos uit. “Deze zorgtaken verdelen we onderling en met vrijwilligers.”
Voor beide diensten zijn ze nu volop aan de weg aan het timmeren. “We hebben contact met de plaatselijke zorginstellingen en zijn bezig met publiciteit voor onze groene vergaderruimtes.”
Naast deze ingrijpende verandering startte Roos in juni 2024 met een nieuwe baan. “In een vergelijkbare functie”, zegt ze, “Maar dichtbij de werkelijkheid van alledag.” Ze is nu adviseur energie en duurzaamheid bij de gemeente. “Doordat ik in mijn privéleven veel meer invulling kan geven aan wat ik belangrijk vind, kan ik mijn werk veel beter aan.”
“Het is fijn om te werken aan een dorpje waarbij we rekening houden
met toekomstige generaties”
Natuurlijk is het veel: een jong gezin, een deeltijdbaan, een verhuizing naar een woongemeenschap waar veel inbreng van de bewoners wordt verwacht. “Maar ik merk dat ik energie krijg om samen met gelijkgestemden iets op te bouwen. Ik zie het als een hele grote hobby, dat is echt een wereld van verschil.”
De klimaatzorgen zijn meer naar de achtergrond verschoven. “Ik ben nu heel direct bezig om samen met mensen op een bewuste manier te leven, en straks woon ik op een prachtige plek waar ik veel in contact sta met het buitenleven en de natuur. Het is fijn om te werken aan een dorpje waarbij we rekening houden met toekomstige generaties. Over honderd jaar is Ons Dorpje Overeind nog steeds mooi en duurzaam. Dat is ons doel. Zorg voor de natuur en elkaar maakt de wereld echt een stuk mooier.”
Wil jij de wereld ook duurzamer en socialer maken? Met de Deep Changemaker Circles, ons leertraject voor persoonlijke ontwikkeling, vergroot je je impact. Door deel uit te maken van een gemeenschap met gelijkgestemden, groeit je moed én je invloed. Lees meer >