Blog – door Manu Busschots
Sociale media zijn vluchtig. Jammer, vinden we soms. Want sommige inzichten zijn het veel langer waard om te delen. Daarom een selectie uit de meest gelezen posts van Manu, namens Deep Change Academy. Oorspronkelijk werden ze geplaatst in het eerste kwartaal van 2024.
Smaken ze naar meer? Volg Manu via Manu Busschots 💚 | LinkedIn
Januari 2024
Real life Don’t look up? Hoe kan het anders en wanneer ging het goed?
😬 Stop oil activiste werd ‘afgemaakt’ in een onmogelijk (?) klimaatgesprek bij Good Morning Britain.
😬 XR-lid Anne Kervers was te gast bij WNL en vindt niet alleen Juul Paradijs tegenover zich, maar óók de gastheer en leider van het gesprek.
😬 Jan Rotmans was te gast bij de lachen-gieren-brullen mannen van Vandaag Inside, die liever de playboy lazen dan naar de klimaatboodschap te luisteren.
De vergelijking met de film ‘Don’t look up’ is gauw gemaakt: de brengers van de boodschap die niet lekker klinkt in de oren van de bewakers van de gevestigde orde, worden belachelijk gemaakt en niet serieus genomen.
Hadden zij meer kunnen bereiken als ze de juiste klimaatcommunicatie tools in handen hadden gehad?
Op televisie wordt zelden op een constructieve of verdiepende manier gesproken over klimaatverandering en de acties die nodig zijn. Hoe herken je wat er in de onderstroom van zo’n gesprek gebeurt of dreigt te gebeuren? Hoe zou iemand kúnnen reageren, of een vraag stellen, zodat het gesprek beter wordt en niet gaat over bijzaken, maar over onze werkelijke uitdaging?
In dit lunchwebinar van Deep Change Academy bekijk ik, als klimaatgesprekkenexpert, samen met zenuwstelselexpert Leonie Stekelenburg naar TV fragmenten door de lens van onze training ‘klimaatcommunicatie level 2’: wat zien we op welke sleutelmomenten? Waarom ging dit goed? Hoe had het anders gekund? We drukken regelmatig op de pauzeknop voor tips en vragen. Dat wordt leerzaam en leuk!
Februari 2024
Oog voor moois
Bijna lente. Even een vrolijk makende post.
Want soms word ik een beetje gek van het algoritme van dit platform dat mijn tijdlijn volstopt met ‘kwade berichten’ van andere duurzame doeners.
Terwijl er ook genoeg moois te zeggen valt.
Vorige week ontving ik ruim 20 mensen bij de klimaatvrijplaats, die Lotte Huijing is gestart in Nederland, namens het Humanistisch Verbond. Dat verbond is van en door mensen die willen dat we onze menselijkheid, ook in deze tijd, ten volle kunnen leven. Klimaatcommunicatie speelt daarin een belangrijke rol.
Geweldig toch?
En deze voorhoede van de klimaatbeweging kwam met de ov-fiets, een prachtig middel dat de NS mogelijk maakt voor heel Nederland.
Geweldig toch?
Vorige week sloten we ook de zevende groep af van Deep Changemakers. Een programma voor mensen die oprecht gedreven zijn om de wereld duurzamer en rechtvaardiger te maken. Zzp’ers die de training zelf betalen, maar ook mensen met leidinggevenden bij een ministerie, adviesbureau of onderwijsinstelling die hen deze opleiding gunden, het de investering waard vonden.
Geweldig toch?
Recent is de 500ste klimaatcoach bij Stichting KlimaatGesprekken opgeleid. Al die klimaatcoaches wilden hun geld en tijd geven om te leren over klimaatcommunicatie en klimaatpsychologie, om daarmee anderen op een positieve manier te leren betrekken bij de duurzaamheidstransitie. Privé of op het werk.
Geweldig toch?
De tweede grootste partij van dit land is een partij die gaat voor meer duurzaamheid en rechtvaardigheid. Het zou bijna vergeten worden, maar ook daarvan zeg ik:
Geweldig toch?
De media en ook de social media hebben een wetmatigheid: ‘if it bleeds, it leads‘. Ofwel: bloed krijgt meer aandacht dan pleisters. Het ongewone krijgt meer aandacht dan de regel.
Maar ondanks die krachten die de psychologie van angst, verbazing en verontwaardiging hebben geperfectioneerd, hebben wij, heb jij nog altijd een keuze voor waar jij je aandacht aan geeft en welke berichten je verspreidt. Dus kijk lekker naar buiten, naar de ontluikende lente. Of zeg iets liefs op social media.
Geweldig toch?
Maart 2024
‘Van Duurzaamheid naar Deep Change’
Wie wil jij zijn in het licht van de eco-crises?
Vanaf mijn ‘duurzame wake up call’ in 2006 was wegkijken voor mij geen optie (meer). Maar wat dan wel? Vanuit mijn kwaliteiten en drijfveren ging ik op zoek naar mijn manier om bij te dragen, ondertussen jonglerend met de hectiek van een jong gezin en een carrière in wording.
Lang verhaal kort:
Over een paar dagen verschijnt mijn boek ‘Van Duurzaamheid naar Deep Change’, waarmee ik mensen die werken aan duurzaamheid zowel inspiratie als handvatten wil geven om nog meer impact te maken. Het is een nieuwe stap in mijn zoektocht en streven om bij te dragen, net als het oprichten van Stichting KlimaatGesprekken en van de Deep Change Academy dat waren.
Ik deel in dit boek de meest waardevolle lessen om verschil te maken vanuit de sociologie en (klimaat)psychologie; ik deel leiderschapswijsheden en inzichten die ik opdeed op mijn eigen levenspad, en van verschillende changemakers die ik betrok bij het boek.
Het boek bevat zowel tips voor persoonlijke reflectie en balans, als tips voor impact.
Bovenstaande figuur gaat over persoonlijke reflectie. Ik ben benieuwd wat je herkent, al doet of nog meer wil doen!
In Q1 en Q2 postte Manu vaker inhoud uit zijn boek, om op die manier een directe bijdrage te leveren. Doel van het boek is tenslotte om het sociale kantelpunt sneller dichterbij te brengen.
Altijd de nieuwste posts meteen lezen? Volg Manu via Manu Busschots 💚 | LinkedIn

Manu Busschots