Blogs

Manu’s best gelezen posts van Q3-2024

Blog – door Manu Busschots

Sociale media zijn vluchtig. Jammer, vinden we soms. Want sommige inzichten zijn het veel langer waard om te delen. Daarom een selectie uit de meest gelezen posts van Manu, namens Deep Change Academy. Oorspronkelijk werden ze geplaatst in het derde kwartaal van 2024.

Smaken ze naar meer? Volg Manu via Manu Busschots 💚 | LinkedIn

“De grootste bedreiging voor het klimaat? Jouw brein!”(*) riep ik ooit. Nu de variant: “Het grootste obstakel voor jouw klimaatgesprek? Je ongemak!”

De toegangsweg van het bos voor mijn coachwandelingen

Full disclosure: ik spreek uit eigen ervaring. Ook ik ontwijk regelmatig gesprekken over het klimaat. Dat is niet per se erg, goed verklaarbaar én ik geef je tips om deze zomer toch impact te maken met je gesprekken.

𝗡𝗶𝗲𝘁 𝗽𝗲𝗿 𝘀𝗲 𝗲𝗿𝗴

  • Als jij, net als ik, werkt aan duurzaamheid, dan is het goed om genoeg te ontspannen. Je privégesprekken moeten niet voelen als werk. Zorg voor jezelf.
  • Soms is het niet het goede moment. Wat denk je dat de hoogst haalbare uitkomst van een gesprek is over de klimaatschade van vliegen, als iemand net terugkomt van een heerlijke vakantie in Bali of Australië?

𝗚𝗼𝗲𝗱 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗹𝗮𝗮𝗿𝗯𝗮𝗮𝗿

  • We gaan het gemakkelijkst met elkaar in gesprek over concrete, simpele zaken en met een actuele aanleiding. Klimaatverandering is abstract, ‘oud nieuws’, of de aanleiding is een onduurzame keuze van iemand: allemaal lastig! Bij de tips lees je hoe je deze valkuil vermijdt 😉
  • Klimaatverandering en -actie is onterecht onderdeel geworden van de cultuuroorlog tussen ‘links’ en ‘rechts’. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen decennia meningen niet verder uit elkaar zijn gaan liggen, maar de ‘affectieve polarisatie’, is wel toegenomen. Dat wil zeggen: we hebben aantoonbaar meer weerzin gekregen tegen mensen die anders denken (**). Vragen stellen werkt in zo’n context beter dan meningen delen.

𝗧𝗶𝗽𝘀 𝗼𝗺 𝘄𝗲́𝗹 𝗱𝗮𝘁 𝗴𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝗸 𝗮𝗮𝗻 𝘁𝗲 𝗴𝗮𝗮𝗻.

Het voeren van klimaatgesprekken kan je duurzame impact vergroten, omdat het bijdraagt aan een breder maatschappelijk besef en aan normverschuiving.

Daarom twee tips:

✅ Spreek niet vanuit ongemak, maar vanuit enthousiasme. Zet daarbij de voordelen voorop en klimaat er achteraan. Dus: “We hadden een geweldige tijd op de camping op de Veluwe. Het was voor ons erg geslaagd om dit jaar lekker klimaatvriendelijk in Nederland te blijven.”

✅ Pak een concrete aanleiding en koppel daar een (klimaat)vraag aan. Voorbeeld: “Was je dit jaar naar <Engeland, Denemarken, e.d..> gegaan, omdat het wel erg heet kan worden in Zuid Europa met die klimaatverandering, of speelt dat niet zo voor jou/jullie?” Nog een voorbeeld: “Hoe was de hitte in <Frankrijk, Italië e.d.> .. dit jaar? Ik hoop dat je niet teveel last had van klimaatverandering?”

(*) https://lnkd.in/eE586wXd

(**) Boek: verslaafd aan ons eigen gelijk.

In augustus was Manu offline

Sinds 2016 vliegen wij niet meer als gezin. Daarvoor vloog ik erop los, dus ik ben zeker geen heilige boontje als het gaat om klimaatgedrag. Zo vloog ik in het verleden naar de prachtige jungle van Costa Rica en in Maleisië. Twee keer ging ik op safari: in Kenia en op rondreis in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Het bracht me – na het opgroeien naast een bos- een diep gevoel van ontzag voor de natuur.  

Daar knaagt het.

Want ik gun mijn kinderen die geweldige natuurervaringen ook. Zij zijn nu 10, 12 en 14 jaar en ze komen dus op een leeftijd dat ze zich gaan afvragen in wat voor wereld ze leven en waar ze van houden. Ik wil de prachtige natuur aan hen doorgeven en dus niet met vliegreizen of andere keuzes beschadigen. Maar ik wil ze óók die prachtige natuur laten ervaren, voelen, ruiken en doorleven.

Hoe dan? Zonder erheen te vliegen?

Dit jaar gingen we met de elektrische auto naar Frankrijk. Daar hebben we als gezin in themapark Puy de Fou de meest indrukwekkende vogelshow ooit gezien. Haviken, gieren, kraanvogels, torenvalken en zelfs lepelaars bevolkten op een gegeven moment de lucht. Ik zag dat het diepe indruk op ze maakte. En ik genoot mee : )

We hebben ook een nacht geslapen in de jungle dome van Center Parcs Heijderbos. Bij het vallen van de avond vlogen de vleerhonden rakelings langs ons hoofd. Bij het krieken van de ochtend maakte de zang van allerlei tropische vogels ons wakker.

Geweldig, echt een ervaring om in op te gaan! Net als de enorme golven van de Atlantische Oceaan aan de Franse kust. Enkele hoogtepunten uit een fijne vakantietijd met elkaar en nu weer fris aan de slag voor die mooiere wereld.

Op deze foto draag ik een van mijn favoriete shirts. 

Stay true…  voor mij betekent dat: trouw blijven aan jezelf, ook wanneer dat lastig is. Het betekent voor mij ook waarachtig zijn, eerlijk en oprecht. En wederom: óók op momenten dat dat lastig is. In mijn leven komt dat nu tot uiting door mijn groene hart niet te verstoppen en mijzelf toe te staan trots te zijn op wat ik heb bereikt.

Ik heb mezelf daar echt in moeten ontwikkelen, want ik leerde van mijn eigen ouders dat ik maar beter niet trouw kon zijn aan mijn eigen behoeftes. Mezelf aanpassen of mijn wensen verborgen houden was veiliger, daarmee was het makkelijker om ‘de liefde te verdienen’.

Toen ik op de lagere school zat, riep mijn moeder als ze boos op me was weleens: “Dan pak je maar lekker je koffers!” Uit onmacht, zie ik nu. En toen ik twaalf was, ging dat een stapje verder. We belandden in een driegesprek met iemand van jeugdzorg, omdat ‘ik liever een ander gezin wilde’. Gek hoe daar niets uitkwam, behalve dan dat ik besloot na dat gesprek verder mijn mond te houden over wat ik echt wilde.Totdat ik zes jaar later, net achttien, dus ‘het mocht’,  het huis uit ging.

Lang verhaal kort: ongeveer de eerste 20 jaar van mijn leven werd ik ‘opgevoed’ en gevormd. En de 20 jaar daarna heb ik via allerlei coaching, therapie, boeken en persoonlijke ontwikkeltrajecten mezelf heropgevoed. Met een fijn leven, een liefdevol gezin en werk waar ik blij van wordt als bijkomend resultaat. Ongeveer een jaar of tien ervaar ik nu stevige zelfcompassie  en -kennis. Dát was de gezonde basis voor het kunnen oprichten van iets groters dan ikzelf: Stichting KlimaatGesprekken.


Altijd de nieuwste posts meteen lezen? Volg Manu via Manu Busschots 💚 | LinkedIn

Manu Busschots