Blog – door Manu Busschots
Het is een gegeven waar niemand van ons aan ontsnapt: ‘de werkelijkheid’ is altijd maar bij benadering voor ons beschikbaar. Dat is aantoonbaar zo doordat bijvoorbeeld onze oogzenuw een blinde vlek in ons gezichtsveld creëert en doordat we bijvoorbeeld niet alle kleuren (laat staan alle straling) kunnen waarnemen met onze ogen. Biologen kunnen deze voorbeelden uitbreiden en verfijnen.
Het gevolg is dat onze hersenen het normaal vinden om van alles over die werkelijkheid dan maar in te vullen en zelf aan te nemen. Illusionisten maken daar dankbaar gebruik van, maar ook in de communicatie speelt het invullen van wat iemand anders zegt een grote rol.
Dif geeft twee grote uitdagingen voor het werken aan meer duurzaamheid.
1. De ‘snelle’ perceptie is dat het niet zo erg is als het lijkt.
2. Mensen zijn vaak gehecht aan hun percepties (waardoor probleem 1 erger wordt).
Ik licht even toe.
1. De problemen die er zijn met vervuiling, klimaatverandering, oceaanverzuring et cetera zijn vaak moeilijk waar te nemen met de zintuigen en de effecten van ons handelen zijn vaak indirect en langere termijn. Het lijkt er dus op alsof het allemaal wel mee valt, voor sommige mensen is het zelfs alsof het niet bestaat. Het begrip earth overshoot day, of ‘meerdere aardes nodig hebben’ is voor veel mensen zo ver buiten hun perceptie dat het op zijn minst gerelativeerd zal worden. Tip: maak je duurzame werk zoveel mogelijk tastbaar in je taal en beelden.
2. De ontgoocheling (woordgrap : ) van mensen die de act van een illusionist meemaken spreekt boekdelen: we kunnen het niet geloven als we het niet gezien hebben. Eigenlijk is het andersom: we denken gezien te hebben dat iemand in een kist doormidden werd gezaagd, dus geloven we het niet als iemand toch levend en heel blijkt. Tip: geef mensen tijd en vragen om hun eigen percepties te herzien. Want de eerste respons zal altijd gehechtheid zijn aan het oude.
Deze maand daarover weer een mooie reflectievraag voor jou, deep changemaker.
Reflectievraag
We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.
Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.
Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,
Manu Busschots