Blog – door Manu Busschots
Wist je dat het ongeveer 20 minuten kost voordat je denken in een diepere staat terechtkomt? Een staat waarin je betere ideeën krijgt, helderder nadenkt en complexiteit beter kunt doorgronden? Het kost je hersenen namelijk denkkracht en energie om te schakelen.
In de Deep Changemaker Circles doen we hierover een korte, verhelderende ervaringsoefening. We vragen mensen om het woord multitasken op te schrijven, met onder elke letter een cijfer. Dus m1, u2, l3 enzovoort.
Daarna mogen ze het woord enkeltasken opschrijven, met daaronder ook een cijferreeks. Daarbij hoeven ze niet te wisselen tussen de letters en de cijfers. Dus gewoon: enkeltasken, 1234567891011. Wij houden de gemiddelde tijd bij.
Wat blijkt? Mensen vinden de multitask-ronde vermoeiender en maken sneller foutjes. Gemiddeld zijn ze ook altijd langzamer. Eerlijk is eerlijk: mensen vinden multitasken wel uitdagender. Het is wat saai om enkeltasken en een reeks van 1 t/m 11 op te schrijven.
Wil je impact maken, dan is het dus effectiever om te enkeltasken – maar verleidelijk om dat niet te doen. Herkenbaar? Misschien heb je graag meerdere projecten of werkgroepjes. Of grijp je al snel naar je telefoon voor wat afleiding en nieuwe prikkels, wanneer je bezig bent een plan uit te werken.
De kunst is om te herkennen wanneer multitasken je helpt, en wanneer het je eigenlijk in de weg zit.
Het antwoord op die vraag is niet altijd en voor iedereen hetzelfde. Op ’taakniveau’ is schakelen soms effectief, en soms niet. Maar het kost sowieso energie en effectiviteit – vaak meer dan je beseft.
Extraverte mensen kunnen vaak beter nadenken bij wat meer prikkeling van buitenaf. Introverte mensen hebben daar juist minder baat bij.
Ook kun je nadenken over wat voor soort prikkels je jezelf geeft: breng je jezelf helemaal weg van je onderwerp of niet, doordat je bijvoorbeeld opstaat van je bureau en uit het raam kijkt? Brengen de prikkels ontspanning, zodat je daarna weer lekker door kunt, of halen ze je uit je concentratie voordat je er goed en wel in zit?
Goed schakelen vraagt om zelfkennis en zoveel mogelijk bewuste inzet. Terwijl veel apps op je telefoon juist je onderbewuste proberen te verleiden.
Nog een stapje achteruit: hoe zit het eigenlijk met jouw werk als geheel? Op hoeveel borden ben jij aan het schaken? Hoe vaak moet je tussen die borden schakelen? En wat is voor jou een goede balans tussen daar energie van krijgen, de energie die schakelen ook kost en effectief blijven in je werk?
Voor zover ik heb uitgezocht, geven psychologische onderzoeken hier geen algemene antwoorden op. Maar de psychologie biedt wél nuttige inzichten.
Neem bijvoorbeeld het gedachtengoed van psycholoog Mihály Csíkszentmihályi, die het begrip flow introduceerde. Hij beschrijft flow als een staat van werken waarbij uitdaging en inspanning in een ideale balans met elkaar zijn. Je zoekt naar jouw persoonlijke sweet spot tussen onder- en overspanning.
Daarom voor jou de volgende reflectievraag, deep changemaker:
Reflectievraag

We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis online introductiesessie.
Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.
Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots