Blogs

Ritmes van onze natuur

Blog – door Manu Busschots

Wie naar een systeemplafond kijkt mist het, maar wie naar de lucht kijkt weet het. Wie naar een digitale kalender kijkt vergeet het, maar wie naar de stand van het zonlicht of de kleur van de bladeren kijkt weet het.

De natuur heeft ritmes. En aangezien wij mensen natuur zijn en onderdeel van de natuur zijn, hebben wij ritmes.

Ik poneer die stelling niet alleen omdat ik van de natuur hou (dat geef ik toe), maar omdat het gek zou zijn om iets anders te beweren gezien de overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs hiervoor. Een van de sterkste staaltjes vind ik nog wel onze biologische klok. Proefpersonen die volledig van daglicht verstookt blijven, blijken nagenoeg exact het ritme van onze aardbol, de 24 uurs dag te blijven volgen. Allerlei hormoonspiegels wisselen gedurende de dag en dat heeft aantoonbaar effect op onze concentratie- en creativiteitspieken. En ook het leven heeft zijn ‘seizoenen’ of ritme. Wetenschappers hebben laten zien dat jonge hersenen makkelijker in staat zijn nieuwe dingen bij te leren, zoals dat past bij de lente. En oudere hersenen zijn dan weer makkelijker in staat om verbanden te leggen en keuzes te maken, zoals de bladeren in de herfst ‘wijselijk’ worden afgestoten.

Wie deze ritmes kent en respecteert zal veel sneller welzijn ervaren dan wie dit niet doet. Een van de makkelijkste voorbeelden hiervoor is dat met kortstondige stress niets mis is: het geeft een extra lading energie. Pas als stress niveaus langer aanhouden – als het bij wijze van spreken altijd dag of altijd hoogzomer moet zijn – dan raken wij opgebrand. Als we onze natuurritmes volgen, dan volgt elke dag rust als de zon ondergaat en in de winter nog wat extra rust.

Naast het ritme van dag en nacht en het ritme van de seizoenen kunnen we nog op zoek gaan naar meer ritmes van onze natuur die houvast en inspiratie bieden voor welzijn en succes. En we kunnen de ritmes nog beter doorgronden. Er is de ochtend, de middag en de avond. En dan is er de lenteochtend, de wintermiddag en de zomeravond. Op een laag in je leven kan het hoogzomer zijn (misschien ben je een happy, productieve dertiger) en op een andere laag in je leven kan het avondlicht of maanlicht misschien beter passen (als productieve dertiger afscheid nemen of op een laag pitje zetten van veel sporten, hobby’s of grote vriendenkring). Een ander ritme dat zeer de moeite waard is om je eigen levenskeuzes eens mee te onderzoeken is dat van zaaien, kweken, oogsten en laten braak liggen. Want waar komt je productiviteit en succes vandaan? En wanneer is er tijd om te oogsten? Hoe kan er het beste iets groeien in je leven?

Kortom: wie de illusie loslaat dat wij los zouden staan van de natuur, kan de wijsheid van de ritmes van onze natuur gaan onderzoeken en benutten voor natuurlijk geluk.

We vinden het leuk om te horen wat deze reflectie je brengt. Spreekt dit onderwerp je aan, wil je je impact vergroten en tegelijkertijd je vitaliteit als changemaker bewaken, neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen de balans tussen vitaliteit en veranderkracht te bewaren? Volg dan eens een gratis, online introductiesessie.

Wil je dit soort reflecties, met persoonlijke aanleiding vanuit mij, eens per maand in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de reflectieflits.

Hartelijke groet en graag een keer tot ziens,

Manu Busschots